Biotylek Max – Superprodukt „Świata Kobiety” 2020

2021-05-14

Produkowany przez PPF Hasco-Lek S.A. lek z maksymalną dawką biotyny1 - Biotylek Max został wyróżniony w plebiscycie Superprodukt „Świata Kobiety” 2020. Redaktorki i czytelniczki wspólnie z jury nagrodziły go za właściwości takie jak wzmacnianie od wewnątrz skóry, włosów i paznokci. To pierwsze wyróżnienie dla marki Biotylek, która trafiła na polski rynek w kwietniu 2020 roku.

Miesięcznik „Świat Kobiety” od 14 lat organizuje konkurs „Superprodukt”, który cieszy się niezwykłym uznaniem czytelniczek. W tym roku do plebiscytu zgłoszonych zostało blisko 200 produktów w 8 różnych kategoriach. Redaktorki i czytelniczki „Świata Kobiety” wspólnie z jury, w którego składzie znalazły się między innymi czołowe polskie aktorki, wybrały spośród nich 63 najlepsze. W podkategorii „Leki OTC” wyróżnienie otrzymał Biotylek Max. Jury doceniło lek za „wspomaganie codziennej pielęgnacji i wzmacnianie od wewnątrz skóry, włosów i paznokci”.

Seria specjalistycznych leków na problemy z wypadaniem włosów wynikające z niedoboru biotyny trafiła do aptek w kwietniu 2020 roku. Superprodukt „Świata Kobiety” to pierwsze wyróżnienie dla leku Biotylek Max, które udowadnia, że pomimo krótkiej obecności na rynku cieszy się on dużym zaufaniem Polek.

Biotylek i Biotylek Max to leki na problemy z wypadaniem włosów wynikające z niedoboru biotyny, który polecane są szczególnie kobietom po 45 roku życia2. Leki uzupełniając niedobory biotyny, hamują wypadanie włosów oraz poprawiają ich wygląd i kondycję3. Biotylek (zawierający 5 mg biotyny) dostępny jest w dwóch opakowaniach zawierających 30 lub 60 tabletek. Biotylek Max o zawartości 10 mg biotyny dostępny jest w opakowaniu zawierającym 30 tabletek.

BIOTYLEK, 5 mg, tabletki. Skład: Każdy tabletka zawiera 5 mg biotyny (Biotinum). BIOTYLEK MAX, 10 mg, tabletki. Skład: Każdy tabletka zawiera 10 mg biotyny (Biotinum). Postać farmaceutyczna: tabletka. Wskazania do stosowania: Leczenie niedoborów biotyny z takimi objawami jak m.in. wypadanie włosów, zaburzenia wzrostu paznokci i włosów oraz ich nadmierna łamliwość, stany zapalne skóry zlokalizowane wokół oczu, nosa, ust, krocza, oraz zapobieganie następstwom niedoborów, po wykluczeniu przez lekarza innych przyczyn. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na substancję czynną lub na którąkolwiek substancję pomocniczą. Podmiot odpowiedzialny: PRZEDSIĘBIORSTWO PRODUKCJI FARMACEUTYCZNEJ HASCO-LEK S.A. 51-131 Wrocław, ul. Żmigrodzka 242E. Przed zastosowaniem należy zapoznać się z zatwierdzoną charakterystyką preparatu. Dalsze informacje dostępne na życzenie. Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

1. 10 mg to najwyższa dostępna w Polsce dawka biotyny wśród leków bez recepty wg. danych IQVIA Pharmascope 03.2021

2. Średni wiek wystąpienia menopauzy u kobiet w Polsce wynosi 50 lat, najczęściej między 45 a 55 rokiem życia. Mroczek B. i in. Jakość życia kobiet w okresie menopauzy. Family Medicine and Primary Care Review 2014; 16,2: 136-137

3. Paul-Samojedny M. Wpływ biotyny na wygląd skóry i jej przydatków. Aesthetica:.40-45.