Ketokaps Max - Jedyny ketoprofen w kapsułce miękkiej dostępny bez recepty[1]

2021-07-13

Na początku lipca do aptek w całej Polsce trafił nowy produkt przeciwbólowy od Hasco-Lek S.A. – Ketokaps Max. To lek na ostry ból z maksymalną dawką ketoprofenu na rynku leków bez recepty.

Ketokaps Max ma szerokie spektrum działania - może być stosowany przy bólu głowy i zębów, bólach kostno-stawowych i mięśniowych oraz przy bolesnym miesiączkowaniu. Ketokaps Max jest dostępny w aptekach w opakowaniach zawierających 10 i 20 kapsułek o zawartości 50 mg ketoprofenu.

Ketokaps Max, 50 mg, kapsułki miękkie. Skład: Jedna kapsułka zawiera 50 mg ketoprofenu (Ketoprofenum). Postać farmaceutyczna: kapsułka miękka. Wskazania do stosowania: Objawowe leczenie ostrego bólu różnego pochodzenia (np. bóle mięśniowe i kostno-stawowe, ból głowy, ból zębów, bolesne miesiączkowanie) o nasileniu łagodnym do umiarkowanego. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na substancję czynną lub na którąkolwiek substancję pomocniczą. Występujące u pacjenta w przeszłości reakcje nadwrażliwości, takie jak skurcz oskrzeli, napad astmy oskrzelowej, zapalenie błony śluzowej nosa, pokrzywka lub innego rodzaju reakcje alergiczne wywołane podaniem ketoprofenu, salicylanów (w tym kwasu acetylosalicylowego) lub innych niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). U takich pacjentów notowano ciężkie, rzadko zakończone zgonem przypadki reakcji anafilaktycznych. Trzeci trymestr ciąży. Czynna choroba wrzodowa żołądka i (lub) dwunastnicy lub krwawienie z przewodu pokarmowego, owrzodzenie albo perforacja przewodu pokarmowego w wywiadzie. Skaza krwotoczna. Ciężka niewydolność serca. Ciężka niewydolność wątroby lub nerek. Produktu leczniczego nie stosować u dzieci i młodzieży w wieku poniżej 15 lat. Podmiot odpowiedzialny: PRZEDSIĘBIORSTWO PRODUKCJI FARMACEUTYCZNEJ HASCO-LEK S.A. 51-131 Wrocław, ul. Żmigrodzka 242E. Przed zastosowaniem należy zapoznać się z zatwierdzoną charakterystyką preparatu.

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

1. IQVIA 02A1C GENERAL PAIN ADULT CAP/TAB, MOLECULE KETOPROFEN, 05/2021.