Marka MEL nagrodzona Medalem Europejskim

2022-10-27

20 października w Pałacu Staszica w Warszawie podczas finału XXXIII edycji Medalu Europejskiego, przyznawanego przez Business Centre Club, ogłoszono listę laureatów oraz wręczono nagrody. Wśród nich znalazł się Mel - lek przeciwbólowy i przeciwzapalny, produkowany przez Hasco-Lek. Medal w imieniu Zarządu odebrała Kinga Dudek, Product Manager.

MEL – innowacja wśród leków bez recepty

PPF Hasco-Lek S.A. otrzymało Medal Europejski za markę Mel – innowacyjny, niesteroidowy lek przeciwzapalny, który występuje w postaci tabletki ulęgającej rozpadowi w jamie ustnej, dzięki czemu nie obciąża żołądka.

„Mel jest jedynym w Polsce lekiem na bóle mięśni i stawów w formie ODT dostępnym bez recepty. Substancją czynną leku jest meloksykam, który charakteryzuje się wyższym profilem bezpieczeństwa dla przewodu pokarmowego niż inne niesteroidowe leki przeciwzapalne. Co więcej, dzięki rozpuszczaniu już w jamie ustnej, Mel działa zdecydowanie szybciej niż inne produkty z meloksykamem w postaci zwykłej tabletki” – mówi Kinga Dudek, Product Manager w PPF Hasco-Lek.

Gospodarzem uroczystości był prezes Business Centre Club Jacek Goliszewski, który wręczał nagrody wraz z marszałkiem Senatu RP Tomaszem Grodzkim, dyrektorem generalnym, wiceprezesem BCC Maciejem Owczarkiem oraz przewodniczącą komisji kwalifikacyjnej Medalu Grażyną Majcher-Magdziak.

Tegoroczną nagrodę dla marki Mel odebrała, w imieniu Zarządu, Kinga Dudek, Product Manager. To już kolejne uhonorowanie produktów PPF Hasco-Lek Medalem Europejskim. W poprzednich edycjach statuetki otrzymały m.in. marki Loratan, Ulgix Trawienie i Mensil.

33. edycja Medalu Europejskiego

Medal Europejski jest niekomercyjnym, ogólnopolskim przedsięwzięciem, którego celem jest wsparcie polskich produktów i usług na rynku Unii Europejskiej oraz przybliżenie idei Unii Europejskiej środowisku przedsiębiorców. Medalem wyróżniane są wyroby i usługi, które spełniają standardy europejskie. Nagroda ta jest jednocześnie rekomendacją wystawioną wyróżnionym usługom przez Business Centre Club oraz jedną z najważniejszych dla przedsiębiorców instytucji w Unii Europejskiej – Europejski Komitet Ekonomiczno-Społeczny. Medal Europejski przyznawany jest już od 22 lat a wśród nagrodzonych firm są m.in.: najwięksi polscy producenci, banki, instytucje finansowe i ubezpieczeniowe, liderzy branży budowlanej, firmy informatyczne i telekomunikacyjne czy uczelnie wyższe