28. Hasco-Lek Wrocław Maraton w rocznicę legendarnego biegu

2010-05-14

28. Hasco-Lek Wrocław Maraton będzie wyjątkowym wydarzeniem. Zostanie rozegrany 12 września 2010 r. – dokładnie w rocznicę biegu z Maratonu do Aten, który miał miejsce 2500 lat temu. Nowości i atrakcje tegorocznej imprezy zostały zaprezentowane podczas konferencji prasowej zorganizowanej w siedzibie Hasco-Leku.

W konferencji, która odbyła się 11 maja, uczestniczyli: prezes Hasco-Leku Stanisław Han, dyrektor maratonu Waldemar Biskup i prezes Stowarzyszenia Maraton Marek Karaś.

Bieganie to coś więcej niż sport – to styl życia, sposób patrzenia na świat. Mogę pokonać 42 km, a więc mogę pokonać własne słabości i własne problemy. Ten styl myślenia jest mi szczególnie bliski, ponieważ zarządzając dużą firmą też zmagam się z wyzwaniami. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy się sponsorować maraton – mówi Stanisław Han, prezes Hasco-Leku.

W tym roku nagrodą główną będzie najnowszy model Forda Fiesty, ufundowany przez sponsora głównego i tytularnego, firmę Hasco-Lek. Zostanie on rozlosowany wśród wszystkich, którzy ukończą bieg. Ważną nowością jest zwiększenie wartości nagrody za I miejsce do 10 000 zł. Oprócz samochodu, Hasco-Lek ufundował do rozlosowania wśród zawodników: telewizor LCD, netbook i odtwarzacz MP3. Ponadto firma przygotowała dla uczestników 2 500 pakietów startowych, w skład których wchodzi: koszulka, suplementy diety z serii Natur Kaps oraz sztyft do nosa Rhin Bac Fresh. Już po raz drugi medycy będą mogli zmierzyć się w specjalnie dla nich stworzonych kategoriach: Najlepszy Lekarz i Najlepszy Farmaceuta. Tym razem Hasco-Lek ufundował dla nich wartościowe nagrody - netbooki.

Wrocławski maraton jest trzecią pod względem wielości imprezą biegową w Polsce. W ubiegłym roku otrzymał bardzo wysokie oceny od największego portalu biegowego MaratonyPolskie.pl, co zostało przypieczętowane Certyfikatem Złoty Bieg 2009. Tegoroczna edycja zyska specjalną, starożytną oprawę. Wszyscy zawodnicy otrzymają m.in. piękne medale z motywami antycznymi.

Naszym celem jest nieustanny progres frekwencji uczestników i podnoszenie poziomu sportowego imprezy. Taki sponsor jak Hasco-Lek daje nam stabilność, która pozwala skupić się na doskonaleniu formuły biegu. Jest to dla nas bardzo cenne – mówi Waldemar Biskup, dyrektor 28. Hasco-Lek Wrocław Maratonu. Za pośrednictwem dziennikarzy prezes Hasco-Leku zaprosił wrocławian do udziału w drugiej edycji biegu rodzinnego „NATUR KAPS MILA OLIMPIJSKA”. Jest on rozgrywany pod szyldem marki Natur Kaps - serii suplementów dla zdrowia i urody firmy Hasco-Lek.

Nie ma tu klasyfikacji, do mety można dotrzeć biegnąc lub spacerując. Wśród wszystkich, którzy ukończą bieg Hasco-Lek ufundował do rozlosowania atrakcyjne nagrody, m.in. skuter, netbook, rower. Sponsor przygotował też 2 000 zestawów startowych, zawierających m.in. koszulkę i suplementy diety. Najważniejsza jest jednak chęć spędzenia czasu w gronie ludzi, którzy cenią sobie aktywność sportową.

Organizatorem maratonu jest Młodzieżowe Centrum Sportu Wrocław, Stowarzyszenie Maraton i Urząd Miejski Wrocławia. Patronat nad imprezą objął prezydent Wrocławia Rafał Dutkiewicz.

Legendarny bieg maratoński miał miejsce równo 2500 lat temu, 12 września 490 r. p.n.e. Posłaniec Filippides przebiegł dystans 42 195 m. z Maratonu do Aten, by ogłosić zwycięstwo Greków w bitwie z Persami. Wysiłek, który włożył w pokonanie odległości spowodował, że dystans maratoński jest uważany za szczególnie imponujący.