Aktywny udział firmy Hasco-Lek i szpitala Vratislavia Medica w Zjeździe Polskiego Towarzystwa Medycyny Sportowej w Hastonie!

2019-09-30

Spółki z Grupy Hasco, których misją jest dbanie o zdrowie i komfort życia Polaków, od lat chętnie angażują się przedsięwzięcia związane zarówno ze zdrowiem jak i ze sportem. Dlatego też Hasco-Lek wraz ze szpitalem Vratislavia Medica, wsparły tegoroczny XXXIII Międzynarodowy Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Medycyny Sportowej, który odbywał się w dniach 26-28 września w Haston City Hotel. Temat przewodni Zjazdu to „Standardy i Kontrowersje w Medycynie Sportowej”.

Wśród blisko 800 uczestników Zjazdu PTMS znaleźli się wybitni specjaliści, którzy podczas trzech dni paneli dyskusyjnych,  poruszyli wiele istotnych kwestii związanych z problemami współczesnej medycyny sportowej.  Rozmawiano m.in. o diagnostyce molekularnej w medycynie sportowej, kontrowersjach w biologicznym leczeniu stawów u osób aktywnych, czy zastosowaniu kolagenu w leczeniu tkanek miękkich.

Ważną częścią Zjazdu była również dyskusja o roli medycyny sportowej w zahamowaniu zjawiska otyłości i braku aktywności fizycznej, a także sport osób z niepełnosprawnościami. Uczestnicy chętnie odwiedzali również stoisko Vratislavia Medica i Hasco-Lek. Popularnością cieszyły się także badania gęstości kości wykonywane innowacyjnym aparatem służącym do diagnostyki w kierunku osteoporozy – Echolight, który udostępniony został przez szpital Vratislavia Medicia.