Działania prewencyjne spółek z Grupy Hasco w związku z pandemią koronawirusa

2020-03-13

W związku z dynamicznym wzrostem liczby zachorowań na COVID-19, Zarządy spółek należących do Grupy HASCO wdrożyły działania prewencyjne, których celem jest minimalizowanie ryzyka rozprzestrzeniania i zarażenia koronawirusem.

W poczuciu odpowiedzialności za bezpieczeństwo oraz w trosce o zdrowie naszych Pracowników i ich Rodzin, a także Kontrahentów i Pacjentów, m.in.:

1. Zarząd PPF Hasco Lek S.A. podjął decyzję o czasowym wstrzymaniu realizacji wizyt przedstawicieli medycznych w placówkach ochrony zdrowia w całej Polsce;
  2. Zarząd PCF Procefar Sp. z o.o. podjął decyzję o czasowym wstrzymaniu realizacji wizyt przedstawicieli aptecznych w aptekach i punktach aptecznych w całej Polsce;
  3. Zarząd Vratislavia Medica, na podstawie decyzji nr 65/2020 wydanej przez Wojewodę Dolnośląskiego, wprowadził do odwołania całkowity zakaz odwiedzin pacjentów;

Jednocześnie wśród naszych pracowników podejmujemy szereg działań o charakterze informacyjnym i edukacyjnym, w szczególności dot. upowszechniania komunikatów i zaleceń wydawanych przez Główny Inspektorat Sanitarny, Ministerstwo Zdrowia oraz inne instytucje rządowe.

1. Wdrożyliśmy instrukcje związane z zasadami postępowania oraz rekomendacje dot. postaw pozwalających na minimalizowanie ryzyka zarażenia koronawirusem.
  2. Regularnie informujemy także o trybie postępowania w ewentualnej sytuacji zagrożenia życia i zdrowia.
  3. Systematycznie wdrażamy tryb pracy zdalnej na zasadach Home Office.
  4. Odwołaliśmy wszystkie szkolenia wewnętrzne i zewnętrzne (w szczególności dla pracowników będących w grupie podwyższonego ryzyka, jak: lekarze, farmaceuci, przedstawiciele medyczni i apteczni)
  5. Ograniczyliśmy liczbę spotkań biznesowych, a w sytuacjach koniecznych zamieniliśmy ich formę na pracę w trybie online i telekonferencji;
  6. Fundacja Hasco-Lek wraz z wspieranymi przez nią Paraolimpijczykami oraz niepełnosprawnymi sportowcami dołączyła do ogólnopolskiego apelu pozostawania w domach, aby nie narażać zdrowia własnego, najbliższych i innych ludzi;
  7. Wdrożyliśmy środki ostrożności wynikające z wytycznych Naczelnej Izby Aptekarskiej w naszych aptekach Mediceo-Drive oraz Wiśniowa-Drive oraz w miarę pracujący w nich farmaceuci zachęcają do korzystania z funkcji „drive”, która pozwala na realizację recept bez wychodzenia z auta, a tym samym unikania zagrożenia wynikającego ze stania w kolejce z innymi chorymi;

Zarządy spółek należących do Grupy Hasco oraz spółek powiązanych pragną zaapelować do wszystkich Pracowników i ich Rodzin oraz Kontrahentów i Pacjentów o zachowanie szczególnej ostrożności i poczucia współodpowiedzialności, które mamy nadzieję, pomogą wygrać trudną walkę z koronawirusem.

Życzymy wszystkim Państwu dużo spokoju, siły i przede wszystkim zdrowia!