Fundacja „HASCO-LEK” partnerem Destination Imagination

2017-03-30

W dniach 16-19 marca br., we Wrocławiu odbyła się XII Ogólnopolska Olimpiada Kreatywności Destination Imagination oraz Olimpiada Międzynarodowa – International Invitational 2017. Fundacja „HASCO-LEK” już po raz drugi została Partnerem wydarzenia patronując Wyzwaniu Naukowemu, z którym zmierzyły się 54 drużyny z całej Polski! Działania były możliwe dzięki zaangażowaniu ponad 20 wolontariuszy – pracowników spółek z Grupy Hasco.

Zadaniem drużyn biorących udział w Wyzwaniu Naukowym było stworzenie i zaprezentowanie historii o tajnej misji, stosując przy tym metody kryptografii i steganografii, aby ujawnić sekretne wiadomości.

Oprócz patronowania Wyzwaniu Naukowemu, Fundacja „HASCO-LEK” zorganizowała również warsztaty farmaceutyczne dla uczestników Olimpiady. Uczestnicy wcielili się w rolę farmaceuty i wyprodukowali krem nawilżający. Warsztaty odbyły się w profesjonalnie wyposażonej sali imitującej laboratorium farmaceutyczne. Uczestnicy poznali specyfikę pracy farmaceuty. Krok po kroku dowiedzieli się na czym polega obsługa podstawowych narzędzi laboratoryjnych, opracowanie składu kremu, precyzyjne dawkowanie i wykonanie produktu. Każdy „młody farmaceuta” pracował w fartuchu laboratoryjnym oraz okularach ochronnych.

W XII Ogólnopolskiej Olimpiadzie Kreatywności Destination Imagination oraz Olimpiadzie Międzynarodowej – International Invitational 2017 wzięło udział łącznie 2000 uczestników, ponad 300 Trenerów, 70 Ekspertów i 180 wolontariuszy. W trakcie 4 dni Olimpiady uczestnicy z Polski, Albanii, Arabii Saudyjskiej, Chin, Turcji, USA i Węgier sprawdzali swoją innowacyjność i kreatywność rozwiązując przygotowane dla nich wyzwania oraz przedstawiając, przygotowywane od kilku miesięcy rozwiązanie swojego Wyzwania Drużynowego.