HASCO-LEK DOCENIONE ZA DOSKONAŁĄ KOMUNIKACJĘ Z PACJENTAMI

2006-02-10

W sondażu Europe Health, przeprowadzonym na zlecenie wydawnictwa Reader's Digest, HASCO-LEK zostało uznane za firmę, która najlepiej informuje o swoich produktach za pośrednictwem broszur, ulotek oraz materiałów POS. Wyniki badania ogłoszono 7 lutego 2006 roku na konferencji prasowej w Warszawie, podczas której przedstawiciele HASCO-LEK odebrali statuetkę Lidera Zdrowia.

Obejmujący tematykę zdrowotną sondaż Europe Health 2005 przeprowadzono w połowie ubiegłego roku w 13 krajach Europy Zachodniej i Wschodniej. Uczestniczyło w nim blisko 24 tysiące respondentów, z czego w Polsce prawie tysiąc. Ideą tego największego w Europie badania było poznanie poziomu wiedzy społeczeństwa na temat zdrowia i opieki zdrowotnej. Jednym z aspektów było postrzeganie firm farmaceutycznych. Osoby biorące udział w sondażu wskazały najlepsze krajowe i zagraniczne firmy z tej branży, odpowiadając na pytania w czterech kategoriach: lider w dziedzinie ochrony zdrowia, firma o doskonałej reputacji, odpowiedzialna za społeczeństwo oraz oferująca produkty wysokiej jakości. Tą drogą wytypowano w sumie osiem przedsiębiorstw, które otrzymały statuetki Lidera Zdrowia. HASCO-LEK otrzymało nagrodę specjalną za doskonałą komunikację z pacjentami.

- Firmy farmaceutyczne są ważnym elementem opieki zdrowotnej i dlatego tworząc tak obszerne badanie nie mogliśmy pominąć i tego aspektu. Dzięki pytaniom zawartym w naszym kwestionariuszu chcieliśmy dowiedzieć się, na ile pacjenci znają ten ogromny rynek, firmy i leki, które często ratują im życie. Mamy nadzieję, że wiedza w ten sposób zdobyta okaże się przydatna zarówno dla pacjentów, lekarzy i samych firm farmaceutycznych – mówi Alicja Fuksiewicz, odpowiedzialna za badanie Europe Health w Polsce.

Sondaż został przeprowadzony po raz pierwszy i będzie kontynuowany w kolejnych latach.