HASCO-LEK GŁÓWNYM SPONSOREM ZJAZDU PTFarmu

2004-09-29

HASCO-LEK było jednym z głównych sponsorów XIX Naukowego Zjazdu Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, który odbywał się we Wrocławiu w dniach od 22 do 24 września 2004 roku.
Imprezę w Hali Ludowej zorganizowano pod hasłem „Farmacja – tradycja i nowoczesność”. Wzięło w niej udział ponad 1000 farmaceutów, lekarzy oraz naukowców z Polski i zagranicy.

Patronat honorowy nad imprezą objął minister zdrowia Marek Balicki. Gościem specjalnym był prof. Jean Parrot, prezes międzynarodowej Federacji Farmaceutycznej, która od 1910 r. zrzesza narodowe organizacje farmaceutyczne.

HASCO-LEK było gospodarzem sekcji „Farmacja przemysłowa, reklama leków”, która odbyła się drugiego dnia zjazdu. Przewodniczył jej prezes HASCO-LEK, dr Stanisław Han. Gościem sekcji był prof. dr hab. Michał Pirożyński, prezes Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych. Poprowadził on wykład „Lek oryginalny a generyczny w kontekście europejskiej procedury rejestracyjnej”. Natomiast prof. dr hab. Małgorzata Sznitowska z Katedry i Zakładu Farmacji Stosowanej Akademii Medycznej w Gdańsku wygłosiła wykład na temat „Transfer pomysłu do przemysłu – szanse na sukces wdrożeniowy nowych postaci leku”. Jako jeden z prelegentów głos zabrał też dr Jan Jakub Staśko z naszej firmy, który był autorem wykładu „Kapsułka żelatynowa miękka, nowoczesna postać leku”.

Zjazdowi PTFarmu i obradom sekcji „Farmacja przemysłowa, reklama leku” towarzyszyła sesja posterowa. HASCO-LEK zaprezentowało pięć plakatów dotyczących wybranych zagadnień z działalności firmy:

1. „Dobre praktyki produkcyjne (GLP, GCP, GMP, GIP, HACCP) filarami doskonalenia jakości – business excellence – najwyższej formy zarządzania zintegrowanymi systemami jakości” autorstwa Barbary Timler, Jolanty Stańczak i Moniki Wolańczyk.
2. „Dobra praktyka laboratoryjna – potwierdzeniem i gwarancją jakości leków” autorstwa Katarzyny Karłowicz-Bodalskiej i Marioli Razik.
3. „Zasada dobrej praktyki dystrybucyjnej gwarancją prawidłowego funkcjonowania hurtowni farmaceutycznej” autorstwa Katarzyny Baranowskiej i Tadeusza Bodalskiego.
4. „System HACCP – synonimem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności” autorstwa Agnieszki Nicpoń i Danuty Loryś.
5. „Reklama produktów leczniczych w świetle obowiązujących przepisów” autorstwa Adama Uhornickiego, Sebastiana Drabika i Elżbiety Rudkowskiej.

Do naszej sesji posterowej zakwalifikowano także materiały pracowników z ukraińskiej firmy farmaceutycznej „Hałyczfarm” SA., Gennadija Kazmirchuka, Lesii Kazmirchuk i Larysy Lebedynec, pt. „Opracowanie metody analizy kontroli jakości produkcji farmaceutycznej z surowca ziołowego w „Hałyczfarm S.A. Lwów”.

Autorzy wszystkich opracowań udzielali zainteresowanym dodatkowych, wyczerpujących informacji.

Wrześniowy zjazd to największe tego typu wydarzenie w kraju. Głównym celem imprezy było zaprezentowanie nowości z zakresu nauk farmaceutycznych i stworzenie pola do wymiany poglądów. To spotkanie naukowców oraz farmaceutów związanych z przemysłem, a także pracujących w aptekach i hurtowniach. Podczas zjazdu dyskutowano o opiece farmaceutycznej nad pacjentem z chorobą przewlekłą, etyce oraz szkoleniach przed i podyplomowych dla farmaceutów. W ciągu trzech dni odbyło się kilkadziesiąt sesji m.in. na temat biofarmacji, toksykologii i technologii postaci leku. Przedstawiono ponad 600 komunikatów zjazdowych.