Hasco-Lek partnerem programu Prawdziwy Lek

2011-10-03

Hasco-Lek jest pierwszą firmą z branży farmaceutycznej, która przystąpiła do programu Prawdziwy Lek, pozwalającego na samodzielną weryfikację autentyczności zakupionego preparatu.

Celem program jest minimalizowanie zagrożenia związanego ze zjawiskiem fałszowania leków. WHO i UE szacują, że ok. 10% globalnego rynku farmaceutycznego to podróbki. Polska jest szóstym co do wielkości rynkiem zbytu leków w Europie. Zajmuje drugie miejsce w Europie pod względem liczby opakowań leków przypadających na głowę statystycznego mieszkańca.

Program Prawdziwy Lek, stworzony przez wrocławską drukarnię KEA, a wdrożony jako pierwszy przez jedną z największych firm farmaceutycznych w Polsce – PPF Hasco-Lek S.A. - umożliwia weryfikację autentyczności zakupionego preparatu. Każdy produkt, biorący udział w programie, otrzymuje unikatowy kod autentyczności, który znajduje się na ulotce wewnętrznej preparatów - umożliwia to późniejszą weryfikację produktu leczniczego i potwierdzenie jego autentyczności. Jakakolwiek próba podrobienia np. przez wielokrotne użycie jednostkowego kodu na grupie sfałszowanych opakowań, może być wykryta przez system programu Prawdziwy Lek przy sprawdzaniu autentyczności leku. Dzięki temu Klient zyskuje pewność, że kupuje oryginalny preparat.

Pierwszymi produktami biorącymi udział w programie są preparaty marki IBUM, produkowane przez PPF Hasco-Lek S.A.:
• IBUM Żel
• IBUM Zawiesina
• IBUM Grip
• IBUM Forte
• IBUM

Autentyczność zakupionych produktów sprawdzić można na stronie www.prawidziwylek.pl