Informacja w sprawie wstrzymania w obrocie leku Eurefin, 2 mg/ml, syrop 150 ml

2019-02-13

PPF Hasco – Lek S.A. informuje o wstrzymaniu w obrocie leku Eurefin, 2mg/ml, syrop 150 ml, w związku z decyzją Głównego Inspektora Farmaceutycznego (GIF) z dnia 11 lutego 2019 roku, o wstrzymaniu w obrocie na terenie całego kraju wszystkich produktów leczniczych zawierających substancję czynną fenspiryd.

Decyzja GIF została podjęta na wniosek Prezesa Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych, w związku z koniecznością przeprowadzenia ponownej oceny stosunku korzyści do ryzyka produktów leczniczych zawierających fenspiryd przez Europejską Agencję Leków. Sytuacja dotyczy wszystkich leków zawierających fenspiryd zarejestrowanych w krajach UE.

PPF Hasco – Lek S.A. w trosce o bezpieczeństwo pacjentów, wstrzymało promocję, dystrybucję oraz sprzedaż produktu zawierającego fenspiryd – Eurefin 2mg/ml, syrop 150 ml.

Naszym Pacjentom rekomendujemy wstrzymanie się z zastosowaniem produktu leczniczego Eurefin, syrop, 2mg/ml do czasu wyjaśnienia sytuacji i skonsultowanie się z lekarzem lub farmaceutą w celu podjęcia decyzji o dalszym leczeniu.

Informacje dotyczące produktu leczniczego Eurefin udzielane są pod numerem telefonu: 22 742 00 22. Zachęcamy także do kontaktu mailowego: informacjaoleku@hasco-lek.pl

Z decyzją GIF nr 1/WS/2019 z dnia 11 lutego 2019 roku, można zapoznać się tutaj: https://www.gif.gov.pl/pl/decyzje-i-komunikaty/decyzje/decyzje/1400,Decyzja-Nr-1WS2019.html