Instytut Zdrowych Nóg odwiedzi Leszno

2013-08-09

To już ostatnia szansa na darmowe badania USG nóg, konsultacje lekarzy i porady fizjoterapeutów – 17 sierpnia mobilna przychodnia Instytutu Zdrowych Nóg stanie w Lesznie. Będzie to jednocześnie ostatni dzień działalności Instytutu.

- Był to pierwszy tak szeroko zakrojony projekt badań profilaktycznych w Polsce. Lekarze z Instytutu Zdrowych Nóg przeprowadzili badania USG nóg praktycznie we wszystkich rejonach kraju, bo mobilna przychodnia odwiedziła w sumie aż 23 miasta – mówi Marzena Siemińska, dyrektor handlowy Hasco-Lek. Wrocławska firma farmaceutyczna jest partnerem akcji. – Gościliśmy w największych polskich aglomeracjach – w Warszawie, Poznaniu i we Wrocławiu. Ale byliśmy przede wszystkim w mniejszych miejscowościach, w których pacjenci mają trudniejszy dostęp do bezpłatnych badań.

Od 25 maja lekarze Instytutu przebadali w sumie ponad 2000 osób. Odwiedzili kolejno Zgorzelec, Wrocław, Żywiec, Oświęcim, Myszków, Olkusz, Nowy Targ, Krosno, Kraśnik, Starachowice, Kutno, Płońsk, Warszawę, Pułtusk, Łomżę, Ełk, Malbork, Chełmno, Inowrocław, Darłowo, Stargard Szczeciński i Poznań.

W ostatnim dniu akcji – w sobotę 17 sierpnia – miniprzychodnia stanie na parkingu przy centrum handlowym Manhattan przy alei Jana Pawła II 16 w Lesznie (sobota od 10.00 do 18.00).

W specjalnie przygotowanym namiocie wyposażonym w stanowiska z USG Dopplera, na pacjentów będą czekać lekarze, którzy przeprowadzą badania, na miejscu ocenią stan nóg i poinformują, czy i jakie leczenie należy kontynuować. Z uwagi na ogromne zainteresowanie akcją, liczba miejsc jest ograniczona. Dla wszystkich oczekujących na badanie Instytut Zdrowych Nóg przygotował spotkanie z fizjoterapeutą, który odpowiada na pytania dotyczące przewlekłej niewydolności nóg.

Na potrzeby pacjentów została uruchomiona strona internetowa oraz infolinia pod numerem telefonu 505 195 755, czynna od poniedziałku i piątku od 9.00 do 16.00.