Instytut Zdrowych Nóg odwiedzi Warszawę i Pułtusk

2013-07-09

W najbliższy weekend - 13 i 14 lipca - mobilna przychodnia Instytutu Zdrowych Nóg przyjeżdża do stolicy i do Pułtuska.

- To pierwszy tak szeroko zakrojony projekt badań profilaktycznych w Polsce. Lekarze z Instytutu Zdrowych Nóg przeprowadzą badania USG nóg praktycznie we wszystkich rejonach kraju, bo mobilna przychodnia odwiedzi w sumie aż 23 miasta – mówi Marzena Siemińska, dyrektor handlowy Hasco-Lek. Wrocławska firma farmaceutyczna jest partnerem akcji. – Pojawimy się w największych polskich aglomeracjach – w Warszawie, w Poznaniu i we Wrocławiu. Ale przede wszystkim odwiedzimy mniejsze miejscowości, w których pacjenci mają trudniejszy dostęp do bezpłatnych badań.

Lekarze Instytutu do tej pory przebadali ponad 1000 osób w Zgorzelcu, we Wrocławiu, w Żywcu i Oświęcimiu, Myszkowie i Olkuszu, Nowym Targu i Krośnie, w Kraśniku i Starachowicach oraz w Kutnie i Płońsku. Odwiedzą również mieszkańców Warszawy, Pułtuska, Łomży, Ełku, Malborka, Chełmna, Inowrocławia, Darłowa, Stargardu Szczecińskiego, Poznania i Leszna. Akcja rozpoczęła się 25 maja i potrwa aż do 17 sierpnia.

W najbliższy weekend – 13 i 14 lipca – miniprzychodnia będzie przyjmować pacjentów pod Centrum Handlowym King Cross przy ul. Jubilerskiej 1/3 w Warszawie (w sobotę od 10.00 do 18.00) i pod centrum handlowym Manhattan przy ul. Jana Pawła II 6A w Pułtusku (w niedzielę od 10.00 do 18.00).

W specjalnie przygotowanym namiocie wyposażonym w stanowiska z USG Dopplera na pacjentów czekają lekarze, którzy przeprowadzają badania, na miejscu oceniają stan nóg i informują, czy i jakie leczenie należy kontynuować. Z uwagi na ogromne zainteresowanie akcją, liczba miejsc jest ograniczona. Dla wszystkich oczekujących na badanie Instytut Zdrowych Nóg przygotował spotkanie z fizjoterapeutą, który odpowiada na pytania dotyczące przewlekłej niewydolności nóg.