Instytut Zdrowych Nóg rusza w Polskę

2015-05-15

Inauguracja trzeciej edycji Instytutu Zdrowych Nóg pokazała, że Polacy pragną zadbać o swoje nogi. Miasteczko zdrowia przy Hali Stulecia we Wrocławiu odwiedziło ponad 3000 osób, a u blisko 200 przeprowadzono badania USG Dopplera. Instytut Zdrowych Nóg wyrusza teraz w Polskę, by odwiedzić 23 miasta i zachęcić Polaków do profilaktyki chorób żylnych. Na uczestników wydarzenia czekają m.in. bezpłatne badania USG Dopplera, praktyczne porady kosmetologa, fizjoterapeuty czy instruktora Nordic Walking.

Instytut Zdrowych Nóg jest największą ogólnopolską akcją profilaktyczną, która już od trzech lat uświadamia Polakom, na czym polega przewlekła niewydolność żylna, jakie są objawy choroby i co można zrobić, aby jej uniknąć lub zminimalizować negatywne skutki. Po sukcesie inauguracji akcji we Wrocławiu, Instytut wyrusza w Polskę. Na Dolnym Śląsku odwiedzi jeszcze Legnicę 13 czerwca i Karpacz 6 czerwca.

Uczestnicy akcji będą mogli wykonać bezpłatne badania USG Dopplera, które sprawdzają przepływ krwi w naczyniach kończyn dolnych oraz skorzystać z porad specjalistów*. Fizjoterapeuta pokaże zestaw ćwiczeń, pomocnych w odciążeniu i wzmocnieniu kończyn dolnych, a kosmetolog zaprezentuje proste techniki wykonywania masażu nóg w warunkach domowych oraz poleci preparaty, które warto stosować, aby dodatkowo wzmocnić ściany naczyń krwionośnych. Instruktor Nordic Walking - sportu, który regularnie uprawiany jest jednym z najskuteczniejszych sposobów zapobiegania problemom z nogami pokaże, jak prawidłowo chodzić z kijkami, aby zoptymalizować naszą aktywność fizyczną.

Uczestnicy wydarzenia będą mogli dodatkowo wziąć udział w akcji charytatywnej „Okrążamy Polskę”. W każdym mieście, które odwiedzi Instytut Zdrowych Nóg, dostępne będą dwa rowery stacjonarne, na których mieszkańcy będą mogli przejechać dowolną liczbę kilometrów. Każdy kilometr stanowi równowartość 10 zł. Dla miasta, które pokona najdłuższy dystans, organizator – PPF Hasco-Lek S.A. zakupi aparat do wykonywania badania USG Dopplera.

*Aby wykonać badanie w miastach: Karpacz, Sandomierz, Świnoujście, Kołobrzeg, Ustka, Hel, Giżycko, Augustów, należy w dniu wydarzenia zarejestrować się na miejscu. W Opolu, Legnicy, Zielonej Górze, Piotrkowie Trybunalskim, Katowicach, Tarnowie, Nowym Sączu, Radomiu, Pile Grudziądzu, Koninie, Włocławku, Siedlcach, Białej-Podlaskiej, Łomży, wybrani lekarze w przychodniach POZ, najbardziej potrzebującym pacjentom będą rozdawać zaproszenia na badanie.