Jakie działania Hasco-Lek podejmuje na rzecz swoich pracowników?

2020-02-12

„Według prognoz w perspektywie kolejnych pięciu lat na polskim rynku pracy może brakować nawet 1,5 mln osób” – czytamy w jednym z artykułów w „Pulsie biznesu”. Polscy przedsiębiorcy obecnie koncentrują się już nie tylko na intensyfikacji procesów rekrutacyjnych, ale też coraz częściej zachęcają potencjalnych pracowników z zagranicy do przyjazdu do Polski. Urszula Sieniewicz, Zastępca Dyrektora Pionu ds. Zarządzania Zasobami Ludzkimi mówi o działaniach na rzecz pracowników i kulturze pracy w Hasco-Lek.

Przedsiębiorstwo Produkcji Farmaceutycznej Hasco-Lek S.A. jest jednym z największych pracodawców na Dolnym Śląsku. Jak wygląda w nim struktura zatrudnienia?

Aktualnie w samym tylko PPF Hasco-Lek S.A. zatrudniamy blisko 1000 osób. Natomiast we wszystkich spółkach tworzących Grupę Hasco mamy łącznie blisko 1600 pracowników. Jednym z naszych standardów jest tworzenie stabilnego zatrudnienia, dlatego aż 97% zatrudnianych przez nas osób posiada umowy o pracę. Warto także podkreślić, że w ponad 60% naszą firmę tworzą kobiety i dotyczy to również kadry zarządzającej, co zdecydowanie wyróżnia nas spośród wielu firm i stoi w opozycji do zjawiska tzw. „szklanego sufitu”.

Czy obecna sytuacja rynkowa powoduje dużą rotację pracowników?

Oczywiście są stanowiska i obszary, gdzie obserwujemy większą rotację pracowników. Dlatego sukcesywnie i bardzo intensywnie pracujemy nad pozyskiwaniem nowych osób do zespołów, w których brakuje lub może zabraknąć przysłowiowych „rąk do pracy”. Niemniej cieszy nas fakt, że 48% naszych pracowników to osoby z wieloletnim stażem, co oznacza, że są związane z Hasco-Lek ponad 5, 10, a nawet i powyżej 15 lat.

W jaki sposób zachęcacie zatem potencjalnych kandydatów do podjęcia pracy w Hasco-Lek i czym przekonujecie do pozostania w firmie tych, którzy już w niej pracują?

W tak dużej organizacji jak nasza każdy ma szansę znaleźć dla siebie idealne miejsce. Jesteśmy obecni m.in. na targach pracy, realizujemy kampanie internetowe i prasowe, jak również dni otwarte, pozwalające bliżej przyjrzeć się pracy w naszej firmie. Bardzo istotnym obszarem aktywności firmy są także realizowane praktyki i staże, w ramach których oferujemy młodym ludziom możliwość poznania  naszego przedsiębiorstwa już w trakcie studiów, a przy tym zdobycie cennego doświadczenia zawodowego pod okiem opiekunów. Wiemy, jak ważne i potrzebne jest to w dzisiejszych czasach, bo sami również chętnie zatrudniamy doświadczonych specjalistów. Niemniej w szeregach mamy także młode i ambitne osoby, które chcą nabywać doświadczenie i podejmować zawodowe wyzwania, a naszą rolą jest m.in. przygotowanie ich do jak najlepszego wykonywania powierzonych im zadań na danym stanowisku. Korzystamy też z wiedzy płynącej z wieloletniego doświadczenia pracowników, a przede wszystkim nieustannie dążymy do tego, by nasza organizacja była miejscem sprzyjającym rozwojowi.

Jakie działania podejmujecie na rzecz rozwoju pracowników?

Zatrudniamy wewnętrznych trenerów, których codziennym zadaniem jest bieżące monitorowanie i diagnozowanie potrzeb szkoleniowych naszej kadry. Tworzymy programy rozwojowe zarówno dla specjalistów, jak i osób zarządzających zespołami. Oczywiście wiele osób ma też możliwość udziału w specjalistycznych szkoleniach, które wynikają z charakteru danego stanowiska i indywidualnych wymagań. Kładziemy też nacisk na rozwój kompetencji miękkich oraz regularne i aktualne przekazywanie wiedzy związanej z branżą farmaceutyczną.

Czy to wystarcza, by w dzisiejszych czasach zatrzymać pracownika?

Zdecydowanie nie. Dlatego też dodatkowo staramy się propagować zdrowy styl życia np. poprzez akcje prozdrowotne dla pracowników. Wśród takich działań znalazły się m.in. badania profilaktyczne, porady rehabilitantów oraz dietetyków. Posiadamy również pakiet socjalny, którego zadaniem jest wspieranie zachowywania równowagi między życiem osobistym i zawodowym. Nasi pracownicy mogą otrzymać dofinansowanie do zajęć i imprez sportowych, wydarzeń kulturalnych, ale także zrelaksować się w trakcie urlopu w naszym własnym ośrodku wypoczynkowym nad polskim morzem. Pamiętamy również o dzieciach naszych pracowników, którym organizujemy kolonie w okresie letnim, a z okazji mikołajek przygotowujemy słodkie upominki. Pracownikom w okresie Bożego Narodzenia przekazujemy paczki świąteczne pełne wysokiej jakości smakołyków. Oferujemy także na preferencyjnych warunkach dostęp do usług medycznych i grupowych ubezpieczeń. Zależy nam na utrzymaniu naszych pracowników w dobrej kondycji, dlatego finansujemy udział w wydarzeniach sportowych Proponujemy dofinansowanie do karty MultiSport. Każdego roku finansujemy również udział naszych pracowników w biegach charytatywnych i firmowych. Nasi pracownicy utworzyli również swoją drużynę piłki nożnej, a obecnie powstaje także sekcja biegowa.

Czy poza tym są też inne działania dla pracowników?

Jak najbardziej! Tworzymy bardzo dużą organizację, dlatego pamiętamy, by nie tylko rozwijać relacje czysto zawodowe. Każdego roku organizujemy m.in. noworoczny bal dla pracowników oraz letni piknik pod chmurką. Wybrane piony i działy regularnie mają także swoje własne i bardziej kameralne spotkania szkoleniowe, których ważnym elementem są akcje integracyjne. To nie tylko doskonała okazja do świetnej i wspólnej zabawy, ale także poznawania siebie nawzajem – w końcu spędzamy ze sobą bardzo dużo czasu. Proponujemy też inne formy rozwoju jak np. firmowa biblioteczka z tytułami biznesowymi, z której pracownicy mogą swobodnie korzystać. W ostatnim czasie organizujemy też spotkania z uczestnikami programu Polski Himalaizm Zimowy im. Artura Hajzera, których wspierają m.in. Hasco-Lek i szpital Vratislavia Medica.

Czy to spotyka się z uznaniem pracowników?

Myślę, że większość osób docenia szereg podejmowanych przez swojego pracodawcę działań i jego ogromne zaangażowanie. Oczywiście nie wszystkim oczekiwaniom jesteśmy w stanie sprostać.  Myślę, że przy tak wysokim wskaźniku zatrudnienia jest to nieuniknione i nie ma organizacji, której się to udaje. Staramy się jednak podążać ścieżką wytyczoną w misji i wizji firmy, aby być uczciwym, pożądanym i rzetelnym pracodawcą. Muszę dodać w tym miejscu, że nasze zaangażowanie i projekty pracownicze doceniają też podmioty zewnętrzne. Od wielu lat jesteśmy laureatem nagrody Solidny Pracodawca Roku. Nie spoczywamy jednak na laurach i staramy się każdego dnia pracować nad tym, by zapewnić naszym pracownikom jak najlepsze warunki pracy, poczucie stabilizacji i możliwość dalszego rozwoju zawodowego.