JEDYNI W KRAJU Z CZTEREMA CERTYFIKATAMI

2004-10-07

6 października 2004 roku HASCO-LEK otrzymało Certyfikat Systemu Zarządzania Środowiskowego, zgodnego z normą ISO 14001. Tym samym stało się jedyną polską firmą wytwarzającą leki, która posiada aż cztery certyfikaty związane z systemami zarządzania.

System Zarządzania Środowiskowego potwierdzony Certyfikatem ISO 14001 gwarantuje, że firma na każdym etapie kontroluje wpływ swojej działalności na środowisko. Referencje uzyskane od auditorów badających firmę świadczą o jednym z najwyższych poziomów, jaki można uzyskać w przypadku tego systemu. Podczas jego wdrażania pracownicy zostali odpowiednio przeszkoleni, co zwiększyło ich dbałość o otoczenie naturalne. Efektem tego jest:

1. Zmniejszenie o ok. 50 % zużycia wody w przeliczeniu na opakowanie jednostkowe wyrobu gotowego. W 2003 r. do wytworzenia jednego opakowania preparatu leczniczego firma potrzebowała 0,67 litra wody. Teraz – tylko 0,35 litra.

2. Zmniejszenie o ok. 50 % ilości powstających ścieków w przeliczeniu na jednostkowe opakowanie wyrobu gotowego. W ubiegłym roku wyprodukowanie jednego opakowania leku wiązało sie z odprowadzeniem 0,64 litra ścieków. W tym roku to zaledwie 0,29 litra.

3. Recykling ok. 50 % odpadów zamiast mniej korzystnego dla środowiska ich składowania.

HASCO-LEK otrzymało polski oraz międzynarodowy Certyfikat ISO 14001. Dostosowywanie przedsiębiorstwa do wymogów Systemu Zarządzania Środowiskowego trwało 11 miesięcy, podczas gdy innym firmom zajmuje to zwykle 2-3 lata. Było to możliwe dzięki ogromnej dyscyplinie i intensywnej pracy.

W kwietniu tego roku HASCO-LEK jako pierwsza firma (sposród wszystkich branż) w kraju dostała Certyfikat GLP (Good Laboratory Practice, tj. Dobra Praktyka Laboratoryjna). Przyznaje go Biuro Inspektora ds. Substancji i Preparatów Chemicznych, jednostka powołana przez Ministerstwo Zdrowia. System ten zapewnia najwyższą jakość badań dla nowo opracowywanych preparatów. W ostatnich tygodniach do aptek trafiły pierwsze produkty HASCO-LEK, których dotychczasowa odpowiednia jakość została dodatkowo potwierdzona świadectwem GLP, np. wspomagająca potencję meżczyzn „Penigra” i wzmacniający organizm „Geronpol” z żen-szeniem i witaminami.

Od 2002 r. firma posiada też Certyfikat HACCP (Hazard Analysis and Crtitical Control Points, czyli Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli). System potwierdzony tym certyfikatem gwarantuje bezpieczeństwo zdrowotne produkowanych środków. Chroni zarówno interesy pacjenta, jak i wytwórcy, który prowadząc w odpowiednio udokumentowany sposób proces produkcyjny potrafi udowodnić, ze zadbał o powstanie preparatu w pełni bezpiecznego dla klienta.

Najważniejszym Certyfikatem jest GMP (Good Manufacturing Practice, tzn. Dobra Praktyka Wytwarzania), przyznany w 2000 r. Potwierdza on pełną kontrolę nad produkcją. Jakość gotowego preparatu zależy od surowców, z jakich powstaje, ale i od innych czynników: otoczenia zakładu produkcyjnego i stanu budynków oraz bezwzględnego przestrzegania technologii produkcji - higieny maszyn i urządzeń, dokładności ich mycia i dezynfekcji, higieny personelu oraz nadzoru magazynowania i dystrybucji produktów. GMP szczegółowo określa wymogi, jakie powinien spełnić producent w tych obszarach.

DLA PACJENTÓW TO WSZYSTKO OZNACZA, ze w aptece dostają preparaty całkowicie spełniające ich oczekiwania co do jakości i skuteczności, których wytwórca dba o to, by produkcja nie odbywała sie kosztem negatywnego oddziaływania na środowisko.