KONFERENCJA „PRZEMYSŁ FARMACEUTYCZNY 2008” – RELACJA

2008-11-20

W dn. 17-19 listopada 2008 r. Hasco-Lek był honorowym gospodarzem Konferencji Naukowo-Technicznej „Przemysł Farmaceutyczny”, którą zorganizowano we Wrocławiu. Organizatorem była firma BMP, wydawca czasopisma branżowego „Przemysł Farmaceutyczny” – ekspert i partner branży.
W wydarzeniu uczestniczyło 230 osób. Wśród uczestników dominowała kadra zarządzająca – prezesi, dyrektorzy ds. technicznych, dyrektorzy ds. inwestycyjnych i specjaliści z zakresu technologii.

Na stoiskach targowych swoją ofertę prezentowały firmy dostarczające urządzenia i technologie niezbędne do funkcjonowania nowoczesnego zakładu. Konferencja stanowi forum wymiany doświadczeń dla przedstawicieli przedsiębiorstw farmaceutycznych.

W pierwszym dniu zorganizowano wycieczkę techniczną do Hasco-Leku, gdzie goście zwiedzili Wydział Kapsułek, Wydział Form Suchych oraz Wydział Konfekcji. Następnie podczas oficjalnej sesji otwierającej konferencję prezes Hasco-Leku Stanisław Han zaprezentował profil produkcyjny i rynkowy firmy.

Tegoroczna, czwarta już, edycja konferencji była rekordowa pod wieloma względami. Oprócz najwyższej jak dotąd frekwencji, wygłoszono blisko 40 prezentacji, a na stoiskach targowych wystawiało się aż 30 firm. Michał Byliniak, zastępca kierownika Działu Rejestracji Badań Klinicznych Leków Hasco-Lek przedstawił prezentację „Rynek farmaceutyczny - dzień dzisiejszy i obserwowane kierunki zmian”. Wysoki poziom merytoryczny i naukowy spotkania zapewnili eksperci z instytutów i organizacji związanych z przemysłem farmaceutycznym. Honorowy patronat nad konferencją objęło Ministerstwo Gospodarki, a patronat naukowy wrocławska Akademia Medyczna. W poprzednich latach gospodarzami były wiodące firmy farmaceutyczne GlaxoSmithKline Parmaceuticals, Pliva i Polfa Warszawa.

Podczas konferencji wręczono nagrodę Klucz Sukcesu. Kapituła konkursowa w składzie: Mirosław Suliga - główny technolog - Hasco-Lek, Jarosław Wolniewicz - dyrektor produkcji i techniki - Polfa Grodzisk, Jerzy Jambor - prezes zarządu Phytopharm Klęka przyznała nagrodę główną magazynu „Przemysł Farmaceutyczny” firmie Unilogo za maszynę licząco-banderolującą.