Łukasz Szumowski nowym Ministrem Zdrowia

2018-01-09

GRUPA HASCO oraz Vratislavia Medica Szpital im. Jana Pawła II we Wrocławiu składają serdeczne gratulacje nowemu Ministrowi Zdrowia, profesorowi Łukaszowi Szumowskiemu

Dziś w Pałacu Prezydenckim prezydent Andrzej Duda na wniosek premiera Mateusza Morawieckiego dokonał zmian w składzie Rady Ministrów. Nowym ministrem zdrowia został prof. Łukasz Szumowski, zastępując tym samym Konstantego Radziwiłła.

Nowy minister niedawno 7 listopada 2017 r. uczestniczył w otwarciu naszego nowoczesnego szpitala rehabilitacyjnego Vratislavia Medica. Inwestycja kosztowała ok. 120 mln zł. Prof. Łukasz Szumowski podkreślał podczas otwarcia Vratislavia Medica, że nowocześnie wyposażone szpitale są niezwykle ważne nie tylko dla pacjentów, ale też dla polskiej nauki.

„Polska nauka, innowacyjność może się rozwijać dzięki takim placówkom. Właśnie na styku nowocześnie zorganizowanej i wyposażonej placówki ochrony zdrowia oraz nauki rodzą się nowe pomysły i następuje rozwój w wielu dziedzinach” - dodał prof. Szumowski.

Prof. Łukasz Szumowski jest kardiologiem-elektrofizjologiem i profesorem nauk medycznych, swoje zawodowe życie związał z Instytutem Kardiologii w Warszawie. Pełnił liczne funkcje w europejskich i polskich towarzystwach naukowych. Był członkiem m.in. European Heart Rhythm Association Training Fellowships Committee, Innovation Committee, a także zarządu Sekcji Rytmu Serca Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Należy do Europejskiego i Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.