MENSIL MAX na erekcję – nowość od PPF Hasco-Lek SA

2021-04-20

Na początku kwietnia 2021 r. do aptek w całej Polsce trafiła nowość od PPF Hasco-Lek S.A. - Mensil Max. To dostępny bez recepty lek, zawierający dwa razy większą dawkę syldenafilu1 - sprawdzonej substancji w leczeniu zaburzeń erekcji.

Dotychczas lek Mensil dostępny był w dawce 25 mg w jednej tabletce, w trzech opakowaniach zawierających 2, 4 lub 8 tabletek do rozgryzania i żucia. Nowy produkt Mensil Max zawiera dwa razy większą dawkę sildenafilu1 – 50 mg w jednej tabletce do rozgryzania i żucia. Dostępny jest bez recepty w opakowaniu zawierającym 2 tabletki.

Mensil Max jest skierowany przede wszystkim do mężczyzn mających poważniejsze problemy z osiągnięciem erekcji, w szczególności tych, którzy stosując dawkę 25 mg nie odczuli pożądanego efektu. Status leku bez recepty znacząco ułatwia także dostęp do produktu pacjentom, którzy dotychczas korzystali z leków o zawartości 50 mg syldenafilu w jednej tabletce, dostępnych wcześniej jedynie na receptę.

Nowy produkt wyróżnia się eleganckim opakowaniem – tym razem postanowiono na utrzymaną w stylistyce pozostałych produktów marki Mensil wersję w czarno-złotych barwach. Tak jak i lek Mensil, również Mensil Max ma postać wygodnej do zażycia, dyskretnej, miętowej tabletki, która po przegryzieniu rozpuszcza się w ustach i nie wymaga popijania.

Mensil od czasu wejścia na rynek w 2017 roku cieszy się stale rosnącym zaufaniem wśród mężczyzn. Obecnie jest liderem sprzedaży w swojej kategorii2.

Zobacz Mensil.pl

MENSIL, 25 mg, tabletki do rozgryzania i żucia. Skład: Jedna tabletka zawiera 25 mg syldenafilu w postaci cytrynianu. MENSIL MAX, 50 mg, tabletki do rozgryzania i żucia. Skład: Jedna tabletka zawiera 50 mg syldenafilu w postaci cytrynianu. Postać farmaceutyczna: Tabletki do rozgryzania i żucia. Wskazania do stosowania: Produkty lecznicze MENSIL i MENSIL MAX są wskazane do stosowania u dorosłych mężczyzn z zaburzeniami erekcji, czyli niezdolnością uzyskania lub utrzymania erekcji prącia wystarczającej do odbycia stosunku płciowego. W celu skutecznego działania produktów leczniczych Mensil i Mensil Max niezbędna jest stymulacja seksualna. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na substancję czynną lub na którąkolwiek substancję pomocniczą. Ze względu na wpływ syldenafilu na przemiany metaboliczne, w których biorą udział tlenek azotu i cykliczny guanozynomonofosforan (cGMP), nasila on hipotensyjne działanie azotanów. Przeciwwskazane jest zatem równoczesne stosowanie syldenafilu z lekami uwalniającymi tlenek azotu (takimi jak azotyn amylu) lub azotanami w jakiejkolwiek postaci. Jednoczesne stosowanie inhibitorów PDE5, w tym syldenafilu, i leków pobudzających cyklazę guanylową, takich jak riocyguat, jest przeciwwskazane, ponieważ może prowadzić do objawowego niedociśnienia tętniczego. Produktów leczniczych przeznaczonych do leczenia zaburzeń erekcji, w tym syldenafilu nie należy stosować u mężczyzn, u których aktywność seksualna nie jest wskazana (np. pacjenci z ciężkimi schorzeniami układu sercowo-naczyniowego, takimi jak niestabilna dławica piersiowa lub ciężka niewydolność serca). Produkty lecznicze Mensil i Mensil Max są przeciwwskazane u pacjentów, którzy utracili wzrok w jednym oku w wyniku niezwiązanej z zapaleniem tętnic przedniej niedokrwiennej neuropatii nerwu wzrokowego (ang. non-arteric anterior ischemic optic neuropaty, NAION), niezależnie od tego, czy miało to związek, czy nie miało związku z wcześniejszą ekspozycją na inhibitor PDE5. Nie badano bezpieczeństwa stosowania syldenafilu w następujących grupach pacjentów: pacjentów z ciężką niewydolnością wątroby, hipotonią (ciśnienie krwi <90/50 mm Hg), po niedawno przebytym udarze lub zawale serca oraz ze stwierdzonymi dziedzicznymi zmianami degeneracyjnymi siatkówki, takimi jak retinitis pigmentosa (niewielka część tych pacjentów ma genetycznie uwarunkowane nieprawidłowości fosfodiesterazy siatkówki). Stosowanie syldenafilu u tych pacjentów jest przeciwwskazane. Podmiot odpowiedzialny: PRZEDSIĘBIORSTWO PRODUKCJI FARMACEUTYCZNEJ HASCO-LEK S.A. 51-131 Wrocław, ul. Żmigrodzka 242 E. Przed zastosowaniem należy zapoznać się z zatwierdzoną charakterystyką preparatu. Dalsze informacje dostępne na życzenie.

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

1. Mensil Max zawiera 50 mg syldenafilu w jednej tabletce, czyli dwa razy większą dawkę w porównaniu do leku Mensil, zawierającego 25 mg syldenafilu w jednej tabletce. Charakterystyka Produktu Leczniczego Mensil i Mensil Max.
2. Sprzedaż w 2020 roku na podstawie danych sprzedażowych IMS - baza OTFMR1220, leki bez recepty z syldenafilem.