Minister Jadwiga Emilewicz z wizytą w siedzibie Hasco-Lek

2019-04-26

Hasco-Lek w tym roku świętuje jubileusz 35-lecia działalności. Z tej okazji przedsiębiorstwo odwiedziła Minister Przedsiębiorczości i Technologii Jadwiga Emilewicz. W trakcie wizyty spotkała się z zarządem spółki, zobaczyła dział produkcji, a także zapoznała się z działalnością laboratorium badawczego i laboratorium kontroli jakości.

Minister Jadwiga Emilewicz w trakcie wizyty miała okazję zapoznać się z strategią rozwoju jednej z najprężniej rozwijających się firm farmaceutycznych w Polsce. Hasco-Lek od lat cieszy się zaufaniem milionów Polaków, jak i obywateli ponad 30 krajów na całym świecie. Sprzedaż zagraniczna stanowi 14%. Produkty firmy trafiają, m.in. do Wielkiej Brytanii, Niemiec, Belgii, Włoch, Izraela, Austrii, Litwy, Norwegii, Bułgarii czy Rosji. Hasco-Lek, to producent ponad 350 leków, suplementów diety i wyrobów medycznych, wśród których znajdziemy takie marki jak:  IBUM, Mensil, DIH, Juvit, Hascovir, Ulgix, Mel. Rocznie produkuje 43 miliony opakowań produktów, w tym około 10 milionów opakowań tabletek. Prezes Stanisław Han z dumą podkreślił, że firma którą założył 35 lat temu, to przede wszystkim w 100% polska firma rodzinna, która jest jednym z największych pracodawców w regionie, a sukces Hasco-Lek to efekt zaangażowania setek pracowników. Dodał również, że to dzięki wykorzystaniu nowych technologii i stosowaniu innowacyjnych rozwiązań w produkcji, firma plasuje się na pierwszym miejscu w sprzedaży produktów w postaci kapsułek żelatynowych miękkich. Przedsiębiorstwo jako pierwsza na świecie firma farmaceutyczna rozpoczęła produkcję kapsułek żelatynowych miękkich. Jest również liderem na polskim rynku w sprzedaży leków w formie doustnych płynów, zawiesin i syropów.

Wizyta Minister Jadwigi Emilewicz zakończyła się uroczystym wpisem do jubileuszowej księgi:

„35 lat to piękna historia polskiej transformacji ustrojowej. Sukces gospodarczy III RP został „napisany” przez polskie firmy rodzinne. Dziś naszym wyzwaniem jest wykorzystanie tego wyjątkowego czasu w naszej historii dla zrealizowania wszystkich ambitnych planów, pisanych przez „pokolenia Kolumbów” w latach 20-tych XX w. przerwanych dramatycznie we wrześniu 1939r. Serdecznie gratuluję Państwu wizji, systematyczności, doskonałości i… drugiego pokolenia przejmującego firmę od założycieli.”