Na krajowy rynek trafi nowy produkt biobójczy COVI-SEPT. Producentem jest polska firma Hasco-Lek

2020-03-23

W wielu miejscach w Polsce, szczególnie w instytucjach użyteczności publicznej, brakuje preparatów antybakteryjnych i płynów do dezynfekcji. Jednocześnie szpitale alarmują, że problem z dostępem do środków dezynfekujących będą wkrótce miały również placówki ochrony zdrowia. Dlatego wiele firm, również nie związanych z produkcją farmaceutyczną, reaguje błyskawicznie i rozpoczyna produkcję płynów do dezynfekcji. Jeszcze w marcu na krajowy rynek trafią nowe produkty biobójcze COVI-SEPT i COVI-SEPT Plus. Produkowane są przez polską firmę farmaceutyczną Hasco-Lek, zgodnie z międzynarodowymi standardami GMP, które gwarantują bezpieczeństwo i wysoką jakość preparatów leczniczych.

W związku z dynamicznym wzrostem liczby zachorowań na COVID-19 oraz wprowadzonym stanem epidemii, Przedsiębiorstwo Produkcji Farmaceutycznej Hasco-Lek S.A. od trzech tygodni intensywnie pracuje nad ekspresową modyfikacją wszystkich linii produkcyjnych, która umożliwi wytwarzanie produktu  biobójczego COVI-SEPT. Produkt przeznaczony jest do higienicznej i chirurgicznej dezynfekcji rąk, powierzchni i urządzeń. Producent zaleca używanie go w sytuacjach i obszarach wymagających wysokiego poziomu higieny, w tym placówkach związanych z ochroną zdrowia, przemyśle spożywczym, zakładach użyteczności publicznej, a także do dezynfekcji powierzchni oraz urządzeń nie mających kontaktu z żywnością.

Produkt biobójczy COVI-SEPT, jako jedyny tego typu preparat, dostępny będzie w opakowaniach aż o siedmiu pojemnościach: 50ml, 100ml, 250ml, 500ml, 1l, 2l, 5l. W pierwszej kolejności wytwarzane są te większe, z przeznaczeniem dla placówek ochrony zdrowia. Hasco-Lek dokłada także wszelkich starań, by COVI-SEPT w mniejszych pojemnościach był dostępny na rynku jeszcze w marcu.

Pracujemy w trzyzmianowym, nadzwyczajnym trybie, w myśl zasady „wszystkie ręce na pokład”. Jednocześnie podejmujemy szereg działań prewencyjnych zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia i Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Wszystko po to, aby przy zapewnieniu najwyższego poziomu bezpieczeństwa naszych pracowników, móc produkować nie tylko leki (m.in. przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwwirusowe), ale także produkty o właściwościach antybakteryjnych i biobójczych (jak COVI-SEPT, czy dostępny na rynku płyn Actisept). Wszystko po to, aby poprzez minimalizację ryzyka zarażenia, umożliwić Polakom nawiązanie równej walki z zagrożeniem wynikającym z pandemii koronawirusa.podkreśla Agnieszka Han, Wiceprezes Zarządu Hasco-Lek.

COVI-SEPT zawiera certyfikowany alkohol etylowy w wysokim stężeniu – 80 g w 100 g płynu, podczas gdy inne tego typu produkty zawierają zwykle od 70g do 73g etanolu w 100 g. Proces technologiczny COVI-SEPTu jest złożony, wieloetapowy i wymagający precyzyjnej kontroli. Istotnym czynnikiem jest także czas potrzebny na wytworzenie produktu, który jest dłuższy, niż w przypadku innych preparatów dostępnych na rynku, gdzie składnikami są ciecze mieszające się ze sobą w temperaturze pokojowej z zastosowaniem prostej aparatury. Należy podkreślić, że produkty biobójcze COVI-SEPT i COVI-SEPT Plus zawierają dodatkowo dekspantenol, którego zadaniem jest redukowanie ryzyka działań niepożądanych typowych dla produktów antyseptycznych. Najczęstsze problemy skórne, pojawiające się wskutek stosowania środków do dezynfekcji, to nadmierne przesuszenie związane z uszkodzeniem płaszcza hydrolipidowego, wyprysk rąk, reakcje alergiczne oraz przyspieszone starzenie skóry dłoni.

Mamy świadomość walki z czasem oraz szeregu wyzwań, których dla nas jako producenta jest niestety coraz więcej. Jednym z nich był zakup surowców, których ceny zmieniają się z dnia na dzień i są nieporównywalnie wyższe, w tym spirytusu, który podrożał o 185%. Inne zaś wynikają np. z ograniczeń związanych z dostawami, co w wielu momentach zmusza nas do wyboru transportu lotniczego, z którego dotychczas nie korzystaliśmy - wylicza Wiceprezes Zarządu Hasco-Lek Agnieszka Han. Myślę, że dzięki wytężonej pracy setek naszych pracowników oraz śmiałym choć biznesowo ryzykownym decyzjom, stanęliśmy na wysokości zadania i dziś jesteśmy już w trakcie produkcji. Pracujemy pod ogromną presją, bo chcemy dostarczyć na polski rynek wysokiej jakości produkt biobójczy o bogatszym składzie chemicznym. Dokładamy też wszelkich starań, by COVI-SEPT, podobnie jak wszystkie inne nasze produkty, był w cenach przystępnych kieszeni każdego Polaka. To w obecnej sytuacji stanowi dla nas kolejne wyzwanie. Niestety już dzisiaj wiemy, że wiele niesprzyjających okoliczności i zmienność sytuacji ma wpływ na nieporównywalnie wyższe koszty wytworzenia, a tym samym końcowy koszt produkcji. Jednocześnie zwracam szczególną uwagę, że jako producent nie będziemy mieli żadnego wpływu na marże, które naliczą hurtownie, apteki czy drogerie. – dodaje Agnieszka Han.

Produktów biobójczych należy używać z zachowaniem środków ostrożności. Przed każdym użyciem należy przeczytać etykietę i informacje dotyczące produktu. Za dystrybucję produktu biobójczego COVI-SEPT na polski rynek odpowiedzialna będzie Producencka Centrala Farmaceutyczna PROCEFAR Sp. z o.o., która jest wyłącznym dystrybutorem leków, suplementów diety, kosmetyków, produktów biobójczych  i wyrobów medycznych produkowanych przez PPF Hasco-Lek S.A.