NAUKA W PARZE Z BIZNESEM

2006-12-06

"Sieć Biotech - perspektywy rozwoju" to seminarium, w którym 5 grudnia 2006 r. we wrocławskim Art Hotelu uczestniczyło HASCO-LEK. Zorganizowało je Dolnośląskie Centrum Zaawansowanych Technologii, którego firma jest jednym z partnerów.

Centrum to działa od ponad dwóch lat, a jego zadaniem jest wykreowanie Dolnego Śląska jako regionu, gdzie wiedza akademicka łączy się z gospodarką. Ma to zaowocować transferem innowacyjnych technologii do przedsiębiorstw. W ramach projektu uruchomiono już trzy sieci naukowo-gospodarcze: Energia (wprowadzanie nowoczesnych rozwiązań w projektach z dziedziny energii alternatywnych i odnawialnych), E-Zdrowie (technologie informatyczne w placówkach służby zdrowia) i Biotech, którą współtworzy HASCO-LEK. Zespół sieci Biotech zajmuje się wdrażaniem nowych technologii dla firm produkujących leki, kosmetyki oraz dla zakładów rolno-spożywczych i przetwórczych.

Podczas grudniowego seminarium prezes HASCO-LEK Stanisław Han zaprezentował przedsięwzięcie, które firma realizuje z wrocławską Akademią Medyczną. Chodzi o uruchomioną w październiku na Wydziale Farmacji nową specjalność – farmację przemysłową. HASCO-LEK stworzyło z uczelnią nową jednostkę dydaktyczną Zakład Farmacji Przemysłowej i opracowało program zajęć. W skład kadry naukowej weszli pracownicy firmy. Zajęcia odbywają się na AM i w siedzibie HASCO-LEK, co pozwala na praktyczne poznanie funkcjonowania zakładu farmaceutycznego. Dzięki temu absolwenci będą gruntowanie przygotowani do pracy w firmach produkujących leki.

Oprócz HASCO-LEK partnerami Dolnośląskiego Centrum Zaawansowanych Technologii są m.in. KGHM, Prokom, dwa instytuty PAN i sześć wyższych uczelni.