PÓŁ TYSIĄCA KSIĄŻEK DLA DZIECI Z KRESÓW

2004-08-06

Podczas minionych wakacji, 6 sierpnia 2004 roku, przekazaliśmy pół tysiąca książek w języku polskim dzieciom z Kresów Wschodnich, przebywającym na kolonii w Ruszowie na Dolnym Śląsku.

HASCO-LEK fundowało podręczniki do nauki gramatyki i historii, które pomogą młodzieży w nauce języka polskiego i przybliżą dzieje naszego państwa. Większość dzieci pochodzi z polskich rodzin i mówi w ojczystym języku. Uczą się go nie tylko w domu, ale i w szkole parafialnej, prowadzonej przez polskiego księdza. Nasza firma przekazała także książki podróżnicze, dzięki którym dzieci będą mogły poznać kulturę egzotycznych krajów. Goście zabrali książki do domu, aby mogły służyć większej grupie uczniów z Ukrainy. Miłym dodatkiem były kosze słodyczy, które przedstawicielki naszej firmy przekazały uczestnikom kolonii. W turnusie uczestniczyło 23 dzieci w wieku od 8 do 18 lat.

HASCO-LEK od dawna prowadzi działalność charytatywną na rzecz pomocy społecznej, ochrony zdrowia i wspierania nauki. Przekazuje produkty farmaceutyczne i środki finansowe na potrzeby placówek oświatowo-wychowawczych, szpitali i uczelni z całego kraju.