Pomaganie mamy w DNA! Grupa Hasco walczy z koronawirusem

2020-04-21

Przedsiębiorstwo Produkcji Farmaceutycznej Hasco-Lek S.A, Fundacja Hasco-Lek i pozostałe spółki z Grupy Hasco łączą siły! Wszystko po to aby wesprzeć placówki ochrony zdrowia w walce z pandemią koronawirusa (SARS-CoV-2). Projekt realizowany jest pod hasłem „Pomaganie mamy w DNA”.

Spółki wchodzące w skład Grupy Hasco od wielu lat podejmują szereg zróżnicowanych działań, które wpływają pozytywnie na zdrowie Polaków, a aktywność społeczna i charytatywna trwale wpisana jest w DNA wszystkich organizacji. Aby włączyć się w walkę z pandemią koronawirusa (SARS-CoV-2), z inicjatywy Agnieszki Han - Wiceprezes Zarządu PPF Hasco-Lek S.A. utworzony został specjalny zespół, który działa pod hasłem „Pomaganie mamy w DNA”. Głównym celem jest udzielenie wsparcia placówkom medycznym poprzez zaopatrzanie personelu w niezbędne środki ochrony osobistej, w tym przede wszystkim w preparaty i produkty dezynfekujące.

Zabezpieczenie personelu medycznego jest dzisiaj priorytetem. To ważne, bo tylko dzięki takiemu działaniu będzie nas miał kto leczyć. Wiem, że lista potrzeb jest długa, a zasoby kurczą się w niepokojącym tempie. Dlatego też Hasco-Lek dołoży wszelkich starań, aby placówki ochrony zdrowia nie musiały martwić się brakiem środków do dezynfekcji. Pracujemy w systemie trzyzmianowym i pod ogromną presją, bo chcemy dostarczać na polski rynek wysokiej jakości produkt biobójczy o bogatszym składzie chemicznym - mówi Agnieszka Han, Wiceprezes Zarządu Hasco-Lek.

Wsparcie w postaci zapasu produktu COVI-SEPT dotychczas otrzymały 33 instytucje, w tym 22 z Listy Jednostek Powołanych Przeciwdziałaniu COVID-19 przez Oddziały Wojewódzkie NFZ. Pomoc dotarła między innymi do: Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi, Narodowego Instytutu Onkologii im. M. Skłodowskiej-Curie w Gliwicach, Kliniki „Przylądek Nadziei”, a także do wrocławskich szpitali. COVI-SEPT trafił również do wspieranych przez Fundację Hasco-Lek paraolimpijczyków i podopiecznych Zakładu Leczniczo-Opiekuńczego w Piszkowicach.

Za logistykę i dystrybucję produktów odpowiada Producencka Centrala Farmaceutyczna Procefar Sp. z o.o. Do akcji włączył się również Haston City Hotel, który dostarcza wybranym szpitalom posiłki.

Regulamin akcji „Pomaganie mamy w DNA” dostępny jest tutaj.