PPF Hasco-Lek S.A. nagrodzony Złotą Ideą 2010

2011-04-14

PPF Hasco-Lek S.A. został nagrodzony Złotą Ideą 2010 w XX edycji konkursu Idea Awards. Reklama Ibum Zawiesina została oceniona jako najlepsza telewizyjna reklama 2010 roku w kategorii medycyna/telewizja.

Kampania Ibum Zawiesina wystartowała w październiku 2010 roku. Celem kampanii było przekonanie klientów, że IBUM Zawiesina to lek o szybkim działaniu przeciwgorączkowym, przeciwzapalnym i przeciwbólowym dla dzieci, o wyjątkowo pysznym malinowym smaku. Produkowana przez Hasco-Lek zawiesina jest jedyną o tak dobrym smaku na rynku, dzięki czemu rodzic ma pewność, że maluszek przyjmie zalecaną dawkę bez grymasu na buzi.

Konwencja spotu utrzymana została w ciepłych barwach, wspieranych przez aksamitną malinę i wirujące owoce.

Bohaterem spotu jest dziewczynka przebrana w strój króliczka. W radosnej zabawie króliczkowi przeszkadzają ból i gorączka, pokazane w spocie jako świecące na jaskrawo kule. Po podaniu preparatu dziecko spokojnie zasypia na ogromnej malinie jak na miękkiej poduszce.

Prosta scenografia, ciepłe światło i kolory, czasem zwolnione zdjęcia, nieostrości na pierwszym planie, relaksująca linia melodyczna „Ibum, Ibum”, budują wyjątkowy, magiczny nastrój zauroczenia, związanego z prezentowanym produktem.

Reklama Ibum Zawiesiny emitowana była w największych stacjach telewizyjnych w Polsce do stycznia 2011 roku. Spot zrealizowany został przez agencję reklamową GPD. Za zakup mediów odpowiadał dom mediowy MEC. Ze strony Hasco-Lek za kreację odpowiadali: Marzena Siemińska, dyrektor Pionu Sprzedaży, Piotr Kozakiewicz, kierownik Działu Marketingu Konsumenckiego oraz Anna Plińska, Product Manager.

Kampania została dodatkowo wsparta działaniami w mediach społecznościowcyh. Na portalu facebook.com/cudmalinaradzi zamieszczony został specjalny wideoporadnik „Jak radzić sobie z gorączką u dziecka. 4 proste kroki”. Ponadto na rodziców, którzy opisali na portalu najciekawszą historię dotyczącą Ibum Zawiesiny, czekały atrakcyjne nagrody – elektroniczne termometry bezdotykowe mierzące temperaturę w uchu dziecka.

Wideoporadnik znaleźć można na portalu youtube oraz facebook.com.