PRESTIŻOWY CERTYFIKAT GLP DLA HASCO-LEK

2004-04-14

HASCO-LEK jest pierwszą firmą w kraju, która otrzymała certyfikat GLP (Good Laboratory Practice), czyli Dobrej Praktyki Laboratoryjnej. W aptekach są już dostępne pierwsze produkty, których wysoka jakość została potwierdzona tym świadectwem, m.in. syrop na przeziębienie "Actitrin", kapsułki wielowitaminowe z żeń-szeniem "Geronpol", krople na katar "Nosox" i "Tetryvil".

GLP jest systemem zapewniającym jakość badań dla nowo opracowywanych substancji, preparatów chemicznych, produktów leczniczych, produktów leczniczych weterynaryjnych, produktów biobójczych i kosmetyków. Status jednostek spełniających zasady GLP nadaje Biuro ds. Substancji i Preparatów Chemicznych z siedzibą w Łodzi, powołane przez Ministerstwo Zdrowia. Przyznanie certyfikatu dla HASCO-LEK nastąpiło 19 kwietnia bieżącego roku. Poprzedził je szczegółowy audyt przeprowadzony w firmie przez pracowników Biura. Wymagania, które musi spełnić podmiot ubiegający się o to świadectwo, są bardzo wysokie. Zostały one określone w rozporządzeniu ministra zdrowia z dn. 4 czerwca 2003 r.

Zadaniem GLP jest zagwarantowanie bezpieczeństwa dla zdrowia człowieka i środowiska. System wymaga, aby firma dokumentowała warunki, w jakich badania są planowane, przeprowadzane i monitorowane. Ich wyniki są zapisywane, sprawozdawane i archiwizowane.
GLP szczegółowo określa warunki dotyczące:

• organizacji jednostki badawczej i jej personelu,
  • programu zapewnienia jakości,
  • standardowych procedur roboczych,
  • pomieszczeń (dla systemów badawczych, dla materiałów badawczych, archiwum)
  • przyrządów kontrolno-pomiarowych, materiałów i odczynników oraz materiałów badanych,
  • przeprowadzania badania, zapisu sprawozdania z badań, archiwizowania zapisów i materiałów.

HASCO-LEK bez trudu spełniło wszystkie wymogi, ponieważ od dawna przystosowywało laboratorium do działalności według standardów GLP. Przyznany certyfikat jedynie przypieczętował jakość jego pracy. Wysoki poziom działalności firmy został potwierdzony także innymi certyfikatami, jak GMP i HACCP.