Produkty Hasco-Lek: światowa jakość na kieszeń polskiego pacjenta

2020-02-20

Polacy coraz częściej kupują leki rodzimej produkcji i chcą się nimi leczyć. To już nie tylko moda na patriotyzm konsumencki w myśl hasła „dobre, bo polskie”, ale przede wszystkim świadomy wybór pacjentów. W 2019 roku przeprowadzono badanie dla Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Farmaceutycznego z którego wynika, że prawie połowa ankietowanych, jeśli ma do wyboru tańszy lek sprowadzony z Azji, wybierze nieco droższy krajowy. Blisko 60% Polaków uważa także, że jakość leków produkowanych w Polsce jest wysoka. Danuta Loryś, Dyrektor ds. Jakości opowiada o tym, co gwarantuje jakość leków i suplementów diety produkowanych przez PPF Hasco-Lek S.A.

Dlaczego Hasco-Lek przywiązuje tak dużą wagę do jakości produktów?

Hasco-Lek jest polską, rodzinną firmą, założoną i rozwijaną przez farmaceutów. Dbałość o jakość produkowanych przez nas leków, suplementów diety i wyrobów medycznych wynika z filozofii naszej działalności, w której przede wszystkim kierujemy się troską i odpowiedzialnością za zdrowie pacjentów i zagwarantowaniem im poczucia bezpieczeństwa. Nasze produkty spełniają więc najwyższe standardy wytwarzania, a jednocześnie zachowują ceny dostosowane do możliwości finansowych polskiego pacjenta.

W jaki sposób weryfikowana jest jakość produktów leczniczych?

Pacjenci, którzy kupują nasze leki często nie zdają sobie sprawy z działań, jakie są przez nas podejmowane, czy z ilości pracy jaka jest wykonywana, aby wytworzyć bezpieczny produkt. Prowadzimy badania materiałów wyjściowych i opakowaniowych, produktów pośrednich i końcowych, środowiska – czyli przestrzeni w której produkt jest wytwarzany, oraz badania stabilności ciągłej. Przeprowadzamy walidację procesu i czyszczenia, nadzorowanie urządzeń, audyty u producentów materiałów wyjściowych i opakowaniowych – to tylko kilka z procesów składających się na naszą codzienną pracę, której przyświeca wspomniana już wcześniej troska o pacjenta. Co więcej - na bieżąco dostosowujemy się do ciągle rosnących wymagań prawnych w zakresie jakości Dotyczą one m.in. analizy ryzyka zanieczyszczeń krzyżowych, zanieczyszczeń metalami ciężkimi, nitrozoaminami, czy wymogu serializacji. Dzięki temu uzyskujemy kolejne certyfikaty Dobrej Praktyki Wytwarzania w odniesieniu do produktów leczniczych oraz do wytwarzanych substancji czynnych.

Czym jest „Dobra Praktyka Wytwarzania”?

Standard GMP (Good Manufacturing Practice) to  zbiór zasad, dotyczących systemu jakości, których stosowanie gwarantuje powtarzalność wykonywanych czynności wytwórczych oraz właściwą, zgodną z zatwierdzoną dokumentacją jakość produktu końcowego. Obejmuje swoim zakresem materiały wyjściowe, wszelkie procesy związane z wytwarzaniem, kontrolą, magazynowaniem, dystrybucją,  a także pomieszczenia i urządzenia procesowe i laboratoryjne, personel, zagadnienia związane z higieną  oraz całą dokumentację dotyczącą wymienionych obszarów. Każde działanie w ramach systemu wykonywane jest zgodnie ze starannie opracowanymi procedurami i instrukcjami, co zapewnia eliminowanie przypadkowości. Każda czynność jest dokumentowana.Certyfikat GMP posiadają oba nasze zakłady produkcyjne we Wrocławiu oraz w podwrocławskich Siechnicach. Uzyskaliśmy go, kiedy nie był on jeszcze obligatoryjny dla polskich producentów. Jego otrzymanie pozwoliło na to, że jako jedni z pierwszych, rozszerzyliśmy ekspansję zagraniczną jeszcze przed wejściem Polski do Unii Europejskiej. Dzięki temu naszymi partnerami handlowymi są także zagraniczne koncerny, dla których wytwarzamy produkty. Ich zaufanie jest dla nas kolejnym potwierdzeniem wysokiej jakości jaką oferujemy.

Przeczytaj także: Made in Poland. Produkty Hasco-Lek podbijają zagraniczne rynki

Czy to jedyny gwarant Państwa jakości?

Oczywiście, że nie! Przedsiębiorstwo Produkcji Farmaceutycznej Hasco-Lek S.A. od wielu lat prowadzi produkcję zgodnie z międzynarodowymi normami, w tym m.in. w oparciu o System Zarządzania Jakością Wyrobów Medycznych ISO 13485, System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000:2005 czy Systemem Zarządzania Środowiskowego ISO 14001:2015 – ISO 14001:2015 ENG. To niezwykle restrykcyjne wytyczne, jakich musimy przestrzegać. Regularnie też przechodzimy audyty, które weryfikują, czy naszą działalność prowadzimy zgodnie z zasadami określonymi w tych dokumentach. Jesteśmy też pod stałym nadzorem Głównego Inspektoratu Farmaceutycznego, który kontroluje nie tylko proces wytwarzania, ale także obrót produktami leczniczymi.Ponadto jednym z najistotniejszych  gwarantów jakości naszych produktów jest wysoka świadomość pracowników, budowana poprzez liczne szkolenia, spotkania, rozmowy. Ważne jest, by każda zatrudniona osoba doskonale zdawała sobie sprawę z tego, jak ogromny wpływ ma jej praca na zdrowie i bezpieczeństwo pacjenta.

Przeczytaj także: Hasco-Lek produkuje już ponad 350 produktów. Czy wiesz jak powstają?

Czy to dzięki temu Polacy ufają produktom Hasco-Lek?

Myślę, że jest to bardzo ważne dla konsumentów, bo przecież chodzi o ich zdrowie, a często też nawet życie. Cieszy nas to, że po produkty Hasco-Lek sięgają każdego roku miliony Polaków. Potwierdzeniem tego są nie tylko wyniki finansowe, ale także liczne nagrody i certyfikaty, które przyznawane są właśnie na podstawie opinii konsumentów. W ostatnim czasie przeciwbólowa marka IBUM otrzymała wiele nagród, w tym Superbrands Poland’s Choice 2019, Rodzinną Markę Roku, Super Produkt „Świata Kobiety, czy Złote Godło Konsumenckiego Lidera Jakości. Natomiast preparat Mensil, poprawiający erekcję u mężczyzn, otrzymał tytuł Męskiej Marki Roku 2018 i 2019, Laur Konsumenta 2018, Top Markę 2018, a także przyznawany przez Europejski Komitet Ekonomiczno-Społeczny w Brukseli oraz Business Centre Club Medal Europejski. Hascovir zaś nagrodzony został Laurem Konsumenta Odkryciem Roku 2018, a następnie Złotym Godłem w ogólnopolskim konkursie Laur Klienta 2019 w kategorii Jakość produktów – leki i preparaty na opryszczkę. To tylko kilka wybranych przykładów, które dowodzą, że produkty Hasco-Lek cieszą się zaufaniem wśród Polaków.