Rekordowy 29. Hasco-Lek Wrocław Maraton

2011-09-14

Za nami 29. Hasco-Lek Wrocław Maraton! Na starcie biegu stanęła rekordowa liczba zawodników. Dystans 42,195 km ukończyło aż 2773 maratończyków

29. Hasco-Lek Wrocław Maraton przeszedł już do historii. Po raz kolejny start oraz meta maratońskiego dystansu zaplanowana została na Stadionie Olimpijskim we Wrocławiu. Uroczystego otwarcia imprezy, 11 września 2011 roku, dokonali wspólnie Prezydent Miasta Wrocławia Rafał Dutkiewicz oraz prezes PPF Hasco-Lek S.A. Stanisław Han. Na starcie Maratonu stanęła rekordowa liczba zawodników, z czego aż 2 773 ukończyło bieg. Biegacze zmagali się w tym roku nie tylko z własnymi słabościami ale także z ekstremalnie trudnymi warunkami atmosferycznymi - bezchmurne niebo oraz temperatura chwilami dochodząca do 30 st. Celcjusza, skutecznie utrudniały już i tak morderczy bieg.

W związku z trudnościami meteorologicznymi rekord maratonu nie został niestety pobity. Podobnie jak w latach poprzednich najszybciej na metę przybyli zawodnicy z zagranicznych reprezentacji. I miejsce, z czasem 2 godzin 20 minut i 20 sekund, zajął Kenijczyk Vincent Kipchirchir. Po niespełna dwóch minutach od przybycia zwycięzcy, na mecie pojawił się Ukrainiec Anatolii Orzhekhovskyi (2:22:18), a zaraz po nim Boniface Nduva Wambua z Kenii (2:22:26). Najlepszy z Polaków - Przemysław Rojewski, uzyskując czas 2 godzin 31 minut i 44 sekund, zajął piąte miejsce.

Wśród kobiet najlepsza także okazała się zawodniczka z Afryki - Emily Chepkorir (2:44:55), druga była Białorusinka Halina Karnaatsevich z czasem 2 godzin 57 minut i 8 sekund, natomiast ostatnie miejsce na podium wywalczyła Agnieszka Kuzyk (3:02:06).

Maratońskiego dystansu nie ukończył m.in. Sammy Kemeli Limo z Nairobi, zeszłoroczny triumfator biegu. Zawodnik nie poradził sobie ze zmęczeniem i morderczym skwarem. Jego stan, tuż przed samą metą zmusił do interwencji służby medyczne. Zawodnik nie przekroczył mety o własnych siłach, co spowodowało jego dyskwalifikację. Wycieńczenie oraz walka ze słabościami własnego organizmu często malowały się na twarzach maratończyków, niektórzy z nich dosłownie czołgali się na ostatnich metrach biegu, nie obyło się bez częstej pomocy ratowników.

Na prezentację swoich sportowych umiejętności mieli również szansę wózkarze. Zwycięzcą tej kwalifikacji okazał się Zbigniew Baran z czasem 1 godziny 17 minut i 4 sekund, II miejsce zajął Rafał Szumiec (1:20:51), Igor Sikorski (1:22:25) był na mecie trzeci.

Wraz z maratończykami na trasę biegową wyruszyli zawodnicy Sztafety Maratońskiej „Biegnij po nadzieje”, byli to goście zaproszeni przez prof. Alicję Chybicką. Celem tego przedsięwzięcia była zbiórka pieniędzy na budowę „Przylądka Nadziei” – nowej Kliniki Transplantacji Szpiku, Onkologii i Hematologii Dziecięcej Akademii Medycznej we Wrocławiu. Cały zespół w maratońskim dystansie uzyskał czas 4 godzin i 19 sekund.

Główną nagrodę, ufundowaną przez PPF Hasco-Lek S.A., w loterii Maratonu – samochód Ford Fiesta wygrał Zbigniew Rajtar z Krakowa. Główny sponsor przygotował również wiele innych cennych nagród do rozlosowania wśród zawodników, którzy ukończyli bieg: telewizory LCD, notebooki, krokomierze.

Organizatorzy zadbali o szereg innych form spędzenia niedzielnego popołudnia. Rodziny oraz kibice tłumnie (w liczbie prawie 3000) wzięli udział w Biegu Rodzinnym NaturKaps Mila Olimpijska. Dla najmłodszych uczestników biegu przygotowane zostało Cyrkowe Miasteczko gdzie najmłodsi mogli bawić się w wielkich dmuchanych zabawkach lub ćwiczyć cyrkowe akrobacje pod okiem instruktorów.

29. Hasco-Lek Wrocław Maraton upłynął pod znakiem sportowych emocji. Liczne atrakcje, przygotowane przez organizatorów, nie pozwalały nudzić się żadnemu z przybyłych gości. Podczas oficjalnego zamknięcia imprezy dyrektor Maratonu Waldemar Biskup oraz prezes PPF Hasco-Lek Stanisław Han zaprosili wszystkich do udziału w przyszłorocznym, rocznicowym 30. Hasco-Lek Wrocław Maratonie, obiecując jeszcze większe doznania.

Więcej informacji oraz podsumowanie 29. Hasco-Lek Wrocław Maratonu znaleźć można na stronie: www.wroclawmaraton.pl