Rodzina Hasco świętuje jubileusz 35-lecia działalności

2019-11-22

Symboliczna inauguracja jubileuszu w gronie współpracowników, wizyty gości honorowych, wsparcie wydarzeń sportowych, himalaistów i paraolimpijczyków, debiut nowego leku na polskim rynku, wielka gala i odznaczenie państwowe dla Prezesa Stanisława Han, to tylko wybrane aktywności i wydarzenia, jakie składają się na całoroczne obchody jubileuszu 35-lecia działalności firmy Hasco-Lek.

Początki firmy Hasco-Lek nie należały do najłatwiejszych. W latach 80-tych prawo do produkcji leków miały wyłącznie przedsiębiorstwa państwowe, dlatego Stanisław Han zdecydował się na produkcję perfum, które bardzo szybko podbiły polski rynek. Dopiero zmiany po 1989 roku oraz środki zgromadzone ze sprzedaży kosmetyków, pozwoliły na wytwarzanie leków. Już na początku lat 90-tych na aptecznych półkach pojawiły się m.in. syrop Tussipini, olejek kamforowy czy woda utleniona.

Dziś Przedsiębiorstwo Produkcji Farmaceutycznej Hasco-Lek S.A. jest jedną z najprężniej rozwijających się firm w branży farmaceutycznej. To w 100% polska firma rodzinna i jeden z największych pracodawców na Dolnym Śląsku. W trakcie trwającego jubileuszu zarząd i pracownicy celebrują i z dumą wspominają trzy i pół dekady pracy na rzecz zdrowia i poprawy komfortu życia Polaków.

wydawnictwo 35lat

"Ten rok jest dla mnie szczególnym okresem. Nie tylko z uwagi na symboliczną podróż w czasie i powrót pamięcią do początków firmy. Ten jubileusz jest przede wszystkim doskonałą okazją, by wyrazić wdzięczność wszystkim tym, którym zawdzięczam to, gdzie dziś jestem ja i moi bliscy."  podkreśla dr Stanisław Han. "Obchody naszego jubileuszu rozpoczęliśmy bardzo symbolicznie od posadzenia dębu przy głównej siedzibie i od spotkania w gronie wielu pracowników, którzy od lat budują ze mną przedsiębiorstwo Hasco-Lek" dodaje Stanisław Han.

Jednym z pierwszych honorowych gości trwającego jubileuszu był Prezydent RP Andrzeja Duda, który w trakcie wizyty nie krył podziwu dla działalności w 100% polskiej firmy rodzinnej, zatrudniającej ponad 1600 pracowników. Zarówno w przemówieniu, jak i w pamiątkowym wpisie do jubileuszowej księgi uznał Hasco-Lek za „jedno z najważniejszych miejsc na mapie innowacyjnej Rzeczypospolitej”.

Firmę odwiedziła także Minister Przedsiębiorczości i Technologii Jadwiga Emilewicz, która spotkała się z zarządem spółki, zwiedziła dział produkcji, a także zapoznała się z działalnością laboratoriów: badawczego i kontroli jakości.

Hasco-Lek wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, nieustannie stawia na dynamiczny rozwój i inwestuje w nowe technologie. Firma od lat cieszy się zaufaniem milionów Polaków, a także obywateli ponad 40 krajów na całym świecie. Jest producentem ponad 350 leków, suplementów diety i wyrobów medycznych, wśród których znajdziemy takie marki jak:  IBUM, Mensil, DIH, Juvit, Hascovir, Ulgix, Mel.

"Jesteśmy liderem w sprzedaży leków w formie doustnych płynów, zawiesin i syropów oraz produktów w postaci kapsułek żelatynowych miękkich na polskim rynku"wylicza Prezes Stanisław Han.

Przedsiębiorstwo produkuje rocznie blisko 43 mln opakowań. Oznacza to, że statystycznie w ciągu 12 miesięcy w apteczce każdego Polaka pojawia się minimum jedno opakowanie, które powstało w jednym z dwóch nowoczesnych zakładów produkcyjnych, zlokalizowanych we Wrocławiu i podwrocławskich Siechnicach. W 2019 roku na rynku zadebiutował także nowy lek przeciwbólowy IBUM Supermax.

Stabilna sytuacja finansowa firmy, zaangażowanie w projekty odpowiedzialne społecznie, wysokie standardy załogi i zarządu oraz przynależność do grona znanych i cenionych firm sprawiło, że Hasco-Lek po raz 15 zostało wyróżnione Certyfikatem Solidna Firma. Zdobyło też Diament do Złotej Statuetki Lidera Polskiego Biznesu. Kolejny raz otrzymało tytuły „Przedsiębiorstwa Fair Play”, „Uczciwego Pracodawcy”, czy „Ambasadora Polskiej Gospodarki”. Liczne nagrody, wyróżnienia i tytuły zdobyły także wybrane produkty, w tym m.in. Marki Roku czy np. nagrody brązowej statuetki w konkursie Effie Awards w kategorii leki i suplementy diety, gdzie doceniona została marka Mensil i jej kampania reklamowa „Mężczyzna nie wymięka”.

Hasco-Lek jest też członkiem wielu organizacji, w tym m.in.: Stowarzyszenia Inicjatywa Firm Rodzinnych, Business Centre Club, Zachodniej Izby Gospodarczej, Polskiej Izby Przemysłu Farmaceutycznego i Sprzętu Medycznego „Polfarmed” oraz innych zrzeszających instytucje oraz podmioty z szeroko rozumianego otoczenia społeczno-gospodarczego.

Hasco-Lek oraz pozostałe spółki należące do Grupy Hasco od wielu lat zaangażowane są w rozwój sportu oraz mecenat wydarzeń popularyzujących zdrowy i aktywny styl życia. Firma finansuje m.in. udział swoich pracowników w charytatywnych biegach, sponsoruje ogólnopolskie zawody biegowe, sporty drużynowe oraz udziela wsparcia paraolimpijczykom.

W 2019 roku podpisała także umowę o współpracy z Polskim Związkiem Alpinizmu, stając się głównym sponsorem programu Polski Himalaizm Zimowy im. Artura Hajzera. W projekt zaangażowany jest również szpital Vratislavia Medica.

"Od dłuższego czasu z podziwem przyglądamy się osiągnięciom polskich himalaistów. Ich zaangażowanie, ponadprzeciętne umiejętności i miłość do gór nie pozostawiała wątpliwości, że w tak szczególnym dla nas momencie, to właśnie z Nimi chcemy współpracować. Od 35 lat kompleksowo dbamy o zdrowie Polaków. Naszą misję realizujemy na wielu płaszczyznach. Zaangażowanie w ten projekt jest też ukłonem w kierunku naszych pracowników, którzy podobnie jak himalaiści, niejednokrotnie stawiają przed sobą niełatwe cele, są zgranym i zdeterminowanym zespołem, a przy tym udowadniają, że niemożliwe jest możliwe." podkreśla Agnieszka Han, Wiceprezes PPF Hasco-Lek S.A.

Zwieńczeniem wielu aktywności, projektów, sukcesów wynikających z pracy setek osób i otwartości na współpracę partnerów, kontrahentów i współpracowników, była Gala Jubileuszowa Hasco-Lek, która w wyjątkowym wnętrzu Narodowego Forum Muzyki zgromadziła blisko 1000 osób.

Goście zabrani zostali w widowiskowe show muzyczno-multimedialne oraz niezwykły koncert muzyki filmowej, które tworzone było na oczach widzów pod mistrzowską batutą Jana Stokłosy.

Wieloletni trud w tworzenie i rozwój firmy Hasco-Lek, tworzenie miejsc pracy dla setek ludzi, wielowymiarowe wsparcie, które udzielane jest najbardziej potrzebującym, troska i pielęgnowanie wartości i tradycji, patriotyczna postawa będąca wzorem do naśladowania, istotny wkład w poprawę komfortu życia Polaków, dbanie o zdrowie milionów obywateli, rozmaite aktywności w dziedzinie sportu, gospodarki oraz biznesu spotkały się z uznaniem działań podejmowanych przez Prezesa Stanisława Hana, który 11 listopada, w dniu Narodowego Święta Niepodległości, odznaczony został Orderem Odrodzenia Polski.