Ruszyła ogólnopolska akcja walki z żylakami

2013-05-22

Darmowe badania USG nóg, konsultacje lekarzy i porady fizjoterapeutów – 25 maja ruszył Instytut Zdrowych Nóg. Lekarze specjaliści będą prowadzić badania w 23 miastach w całej Polsce, a na podstawie ich wyników oraz ankiet, które wypełnią pacjenci, powstanie pierwszy w Polsce obszerny raport dotyczący problemu przewlekłej niewydolności żylnej. Instytut będzie pracował przez całe wakacje – aż do 17 sierpnia.

- To pierwszy tak szeroko zakrojony projekt badań profilaktycznych w Polsce. Lekarze z Instytutu Zdrowych Nóg będą przeprowadzać badania USG nóg praktycznie we wszystkich rejonach kraju, bo mobilna przychodnia odwiedzi 23 miasta – mówi Marzena Siemińska, dyrektor handlowy PPF Hasco-Lek S.A. Wrocławska firma farmaceutyczna jest partnerem akcji. – Pojawimy się w największych polskich aglomeracjach – w Warszawie, w Poznaniu i we Wrocławiu. Ale przede wszystkim odwiedzimy mniejsze miejscowości, w których pacjenci mają trudniejszy dostęp do bezpłatnych badań.

Instytut Zdrowych Nóg przyjedzie do Zgorzelca, Wrocławia, Żywca, Oświęcimia, Myszkowa, Olkusza, Nowego Targu, Krosna, Kraśnika, Starachowic, Kutna, Płońska, Warszawy, Pułtuska, Łomży, Ełku, Malborka, Chełmna, Inowrocławia, Darłowa, Stargardu Szczecińskiego, Poznania i Leszna. Akcja rozpoczęła się 25 maja i potrwa aż do 17 sierpnia.
W wybranych miastach pojawi się mini przychodnia z zainstalowanymi stanowiskami z USG Dopplera. Przez cały dzień – w godzinach 10.00-18.00 – w specjalnie przygotowanym namiocie na pacjentów będzie czekać dwóch lekarzy, którzy przeprowadzą badania, na miejscu ocenią stan nóg i poinformują, czy i jakie leczenie należy kontynuować. Ilość osób, które mogą zostać przebadane jest jednak ograniczona. Dla wszystkich oczekujących na badania oraz zainteresowanych tematem, Instytut Zdrowych Nóg przygotował spotkanie z fizjoterapeutą, który będzie odpowiadała na pytania dotyczące przewlekłej niewydolności nóg.

- Po zakończeniu akcji nasi eksperci przygotują obszerny raport z przeprowadzonych badań. Będzie to pierwsza tego typu publikacja, interpretująca wyniki badań przeprowadzone na tak dużej grupie osób – mówi Marzena Siemińska.Przygotujemy rzetelną publikacja naukowa, która powstanie pod okiem wybitnych polskich specjalistów z dziedziny angiologii i chirurgii naczyniowej.

W gronie ekspertów współpracujących z Instytutem Zdrowych znalazły się autorytety z dziedziny angiologii i chirurgii naczyniowej: prof. Marek Maruszyński z Kliniki Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej z CSK MON oraz jednocześnie sekretarz generalny Polskiego Towarzystwa Chirurgów, oraz prof. dr hab. n. med. Krzysztof Ziaja i dr hab. med. Tomasz Urbanek z Katedry I Kliniki Chirurgii Ogólnej i naczyń Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.