Stanisław Han został powołany do Rady Uczelni Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

2019-05-07

Stanisław Han, doktor nauk biologicznych, od wielu lat zacieśnia współpracę na linii biznes-nauka. Angażuje się w projekty naukowe, wspiera uczelnie i młodych naukowców. Założyciel i Prezes Hasco-Lek, jednej z największych polskich firm farmaceutycznych, został powołany do Rady Uczelni Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Rada Uczelni, w trakcie 4-letniej kadencji, m.in. opiniuje projekt strategii uczelni, monitoruje jej gospodarkę finansową oraz sposób zarzadzania.

Ustawa „Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce” skutkuje wieloma zmianami na polskich uczelniach. Jedną z nich jest powołanie nowego organu – rady uczelni. W jej skład na Uniwersytecie Przyrodniczym wchodzi 6 osób. Zasiadają w niej nie tylko pracownicy danej uczelni, ale również przewodniczący samorządu studenckiego, a także 3 osoby z zewnątrz, w tym Prezes Hasco-Lek Stanisław Han. Pracom Rady przewodniczyć będzie kanclerz Loży Dolnośląskiej Business Centre Club Marek Woron.

Zadania rady określają uczelnie w swoich statutach. Wśród nich znajdziemy m.in. opiniowanie projektu strategii uczelni, monitorowanie gospodarki finansowej uczelni, wskazywanie kandydatów na rektora po zaopiniowaniu przez senat, opiniowanie sprawozdania z realizacji strategii uczelni czy uchwalanie i aktualizowanie.