SZKOLENIE POLFARMEDU PO RAZ PIERWSZY W HASCO-LEK

2004-10-29

Doświadczenia praktyczne wytwórcy w wytwarzaniu preparatów płynnych i kapsułek żelatynowych miękkich. Systemy zapewnienia jakości. Walidacja” - to temat szkolenia, jakie HASCO-LEK po raz pierwszy zorganizowało w swojej siedzibie dla członków Polfarmedu .

W kursie trwającym od 28 do 29 października 2004 roku wzięło udział 30 osób z firm zrzeszonych w Polskiej Izbie Przemysłu Farmaceutycznego i Wyrobów Medycznych Polfarmed. Tak wysoką frekwencję zapewnił temat szkolenia i możliwość zwiedzenia części produkcyjnej przedsiębiorstwa. Uczestniczyła w nim kadra wysokiego szczebla z 16 krajowych firm farmaceutycznych. Szkolenie prowadzili pracownicy HASCO-LEK: dyrektor ds. jakości, kierownik ds. GMP, szef produkcji i kierownik działu kapsułek. Całość zajęć była poświęcona trzem zagadnieniom, dotyczącym działalności przedsiębiorstwa HASCO-LEK.

Pierwszy dzień kursu objął trzy bloki tematyczne.

1. System zapewnienia jakości:

• prezentacja firmy
    • plan sytuacyjny
    • schemat organizacyjny
    • rozwój działalności, osiągnięcia
    • certyfikaty zarządzania jakością: GMP, GLP, HACCP, ISO 14001
    • dokumentacja systemowa

2. Produkcja preparatów płynnych:

• ogólne wymagania
    • zakres wytwarzania
    • plan pomieszczeń
    • wyposażenie produkcyjne
    • wykaz aparatury kontrolno-pomiarowej
    • uproszczone schematy procesów technologicznych
    • uproszczone schematy instalacji (media)
    • dokumentacja produkcyjna

3. Produkcja kapsułek żelatynowych miękkich - tematyka identyczna, jak przy produkcji preparatów płynnych.

Drugiego dnia uczestnicy kursu mieli okazję zwiedzić część produkcyjną HASCO-LEK. Wizytacja była związana z uzyskaniem przez firmę certyfikatów zarządzania jakością. Po wizytacji kontynuowano szkolenie. Prelegenci przedstawili:

1. Wstęp do walidacji:

• cel i zakres jej programu
    • przygotowanie i przeprowadzenie walidacji
    • podsumowanie walidacji
    • rewalidacja

2. Dokumentację walidacyjną:

• program walidacji
    • główny plan walidacji
    • instrukcje kwalifikacji walidacji
    • protokoły, raporty i wnioski

Szkolenie zakończyło się uzyskaniem zaświadczeń, potwierdzających podniesienie kwalifikacji przez członków Polfarmedu. Obecnie organizacja ta zrzesza 200 podmiotów z branży farmaceutycznej. HASCO-LEK należy do Izby od początku jej istnienia, tj. od 1993 r.