Ukończył farmację, uzyskał tytuł doktora, a dziś łączy biznes z nauką i wspiera młodych naukowców

2019-04-12

Stanisław Han uzyskał tytuł doktora nauk biologicznych Wydziału Farmacji Akademii Medycznej we Wrocławiu. Dziś jest założycielem i prezesem jednej z największych firm farmaceutycznych w Polsce. Prezes Hasco-Lek nie zapomina jednak o naukowych korzeniach i chętnie współpracuje z uczelniami.

Stanisław Han od 35 lat stara się łączyć działalność biznesową ze wsparciem świata nauki i rozwoju. Angażuje się zarówno we własne projekty, w tym m.in. otwarcie w 2004 roku Centrum Badawczo Rozwojowego Novasome, jak i w system wrocławskiej edukacji. Jest pomysłodawcą utworzenia i jednocześnie kierownikiem Zakładu Farmacji Przemysłowej Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

Hasco-Lek – gdzie biznes i nauka idą w parze!

Dotychczasowe działania Prezesa Hana pokazują, że współpraca prywatnych firm ze światem nauki, daje perspektywy na postęp i rozwój gospodarki opartej na wiedzy i doświadczeniu. Wsparcie nauki przynosi też wymierne efekty, a przedsiębiorcy i naukowcy coraz częściej realizują wspólne projekty. Właśnie dlatego w 2004. Roku powstało CBR Novasome, którego właścicielem jest Stanisław Han. Centrum prowadzi badania naukowe oparte na wiedzy i rozwoju najnowszych technologii.  Jest podmiotem świadczącym usługi eksperckie i analityczne w dziedzinie medycyny, farmacji i dla przemysłu kosmetycznego. Swoją innowacyjną i nowatorską działalność rozwija poprzez regularną współpracę z firmami farmaceutycznymi oraz uczelniami wyższym, w tym: Uniwersytetem Wrocławskim, Politechniką Wrocławską, Uniwersytetem Medycznym we Wrocławiu i Poznaniu oraz  Instytutem Niskich Temperatur i Badań Strukturalnych Polskiej Akademii Nauk we Wrocławiu.

Młodzi naukowcy to najlepsza inwestycja!

Rozwój edukacji oraz szkolnictwa wyższego są ważnym elementem działań Stanisława Hana. Dowodem na to są np. konkurs na najlepsze prace naukowe, który  promował nowe odkrycia i ambitnych naukowców, Fundacja „HASCO-LEK” od 2007 roku przeprowadziła 7 edycji konkursów, nagradzając autorów najlepszych prac naukowych z zakresu farmacji, biotechnologii, medycyny, chemii i dziedzin pokrewnych. Konkursom przyświecała idea promowania innowacji, mogących znaleźć zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i przemysłach pokrewnych. Na ten cel przekazaliśmy 145 500 zł, czy też  jego zaangażowanie w konferencje naukowe i wydarzenia organizowanie przez uczelnie.

Jednym z najbliższych jest 4. Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Współczesne zastosowanie metod analitycznych w farmacji i medycynie". Wydarzenie odbędzie się w piątek 12 kwietnia 2019 roku na terenie Wydziału Farmaceutycznego z Odziałem Analityki Medycznej Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu przy ulicy Borowskiej. W gronie współorganizatorów są Zakład Farmacji Przemysłowej, Katedra i Zakład Farmakognozji i Leku Roślinnego, Studenckie Koło Naukowe Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu przy Zakładzie Farmacji Przemysłowej oraz Studenckie Koło Naukowe Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu przy Katedrze i Zakładzie Farmakognozji i Leku Roślinnego. Konferencja realizowana jest pod patronatem Dziekana Wydziału Farmaceutycznego z Oddziałem Analityki Medycznej Prof. dr hab. Haliny Grajety.