VI edycja Konkursu na najlepsze prace magisterskie i doktorskie rozstrzygnięty

2012-02-29

Rozstrzygnięto VI edycję konkursu Fundacji Hasco-Lek na najlepsze prace magisterskie i doktorskie. Tematyka nadesłanych prac dotyczyła nowych odkryć i innowacji, które mogą znaleźć zastosowanie w dziedzinie farmacji.

Komisja w składzie: prof. Piotr Sobota - Wydział Chemii Uniwersytetu Wrocławskiego – przewodniczący komisji; dr Stanisław Han – prezes PPF Hasco-Lek S.A. i kierownik Zakładu Farmacji Przemysłowej Akademii Medycznej we Wrocławiu – członek komisji; mgr farm. Katarzyna Bodalska – wiceprezes Fundacji Hasco-Lek i wykładowca Zakładu Farmacji Przemysłowej Akademii Medycznej we Wrocławiu – członek komisji; mgr farm. Jolanta Stańczak – wiceprezes PPF Hasco-Lek S.A. – członek komisji; oceniła kilkadziesiąt prac i wybrała wśród nich najciekawsze.

Najlepsze prace doktorskie

W kategorii prac doktorskich zwyciężyła (6 tys. zł) praca o lekach znieczulających i zwiotczających – „Oznaczenie leków znieczulających miejscowo i zwiotczających mięśnie oraz ich zanieczyszczeń metodą HPLC z zastosowaniem detekcji amperometrycznej, kulometrycznej i wyładowań koronowych”” autorstwa Agaty Błażewicz z Narodowego Instytutu Leków. Komisja postanowiła nie przyznawać II i III miejsca, przyznała natomiast dwa wyróżnienia. Prace: Moniki Kijewskiej „Synteza i analiza wybranych produktów Amadoriego” z Uniwersytetu Wrocławskiego i Wirginii Kukuły „Recovery, phytochemical analysis and biological activity of secondary metabolites coming from chosem spicies of burberry Rusing modern isolation and separation techniques” z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, zostały nagrodzone wyróżnieniem w wysokości 1,5 tyś złotych.

Najlepsze prace magisterskie

W kategorii prac magisterskich pierwsze miejsce (4 tys. zł) zajęła Lidia Śliwka za pracę „Badanie mechanizmu działania izotiocyjaninów oraz wpływ budowy na ich właściwości chemoprewentywne przeprowadzone na linii komórkowej CRL 1790” z Uniwersytetu Warszawskiego. Drugie miejsce zajął Wojciech Lewandowski (nagroda w wysokości 3 tys. zł) również z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego za pracę „Synteza nowych, chiralnych pochodnych 2,6- dioksopiperazyny o potencjalnym działaniu przeciwdrgawkowym”. Trzecie miejsce przyznano Aleksandrze Wilk (nagroda w wysokości 2 tyś.) z Politechniki Wrocławskiej za pracę „Synteza biblioteki substratowej typu X-T-F-G-ACC jako narzędzie w badaniu specyficzności substratowej proteaz uczestniczących w procesie autofagii”. Komisja postanowiła wyróżnić jeszcze jedną pracę autorstwa Macieja Gajdy (nagroda w wysokości 1 tyś.) z Akademii Medycznej we Wrocławiu, pod tytułem „Ocena właściwości fizyko-chemicznych stałych rozproszeń z simwastatyną”.

Opinia przewodniczącego komisji – prof. Piotra Soboty:

W pracach nadesłanych na VI Konkursu Fundacji Hasco-Lek, ocenialiśmy przede wszystkim wartość naukową, innowacyjność oraz możliwość zastosowania w przemyśle farmaceutycznym lub w dziedzinach im pokrewnych. Zgłoszone prace były oryginalne, wykonane często we współpracy z zagranicznymi ośrodkami naukowymi. Cechuje je wysoki poziom naukowy, świadczący o bardzo dobrym przygotowaniu autorów do zawodu. O sukcesie w końcowym etapie przesądziły: wybór tematyki badawczej, wizja, pasja, wiedza, talent, no i także odrobina szczęścia. Tematyka nadesłanych prac doktorskich obejmowała zagadnienia związane z opracowaniem czułych, selektywnych metod badania zawartości substancji czynnych i towarzyszących im zanieczyszczeń, ekstrakcji ziół w warunkach nad krytycznych, opracowania metod identyfikacji glikokoniugatów w surowicy krwi, nowych technologii wytwarzania postaci leku oraz fluorescencji białek. Natomiast tematyka prac magisterskich to: badania właściwości chemoprewentywnych i przeciwnowotworowych związków z grupą izotiocyjanianową, struktur wiodących leków przeciwdrgawkowych, specyficzności proteaz w uwalnianiu fluoroforu oraz sposób wytwarzania biodegradowalnych implantów polimerowych i nośników leków.