W GRONIE SOLIDNYCH FIRM

2005-03-22

Po przejściu trzech etapów weryfikacji Programu Konsumencko-Gospodarczego Biała Lista przedsiębiorstwo HASCO-LEK uzyskało tytuł "Solidnej Firmy" 2004. W dniu 1 marca 2005 roku w Sali Złotej opolskiego Urzędu Wojewódzkiego zarząd przedsiębiorstwa odebrał certyfikat potwierdzający zdobycie tego zaszczytnego wyróżnienia.

Tytuł jest przyznawany za transparentność obrotu gospodarczego: skrupulatne regulowanie wszelkich zobowiązań finansowych, przestrzeganie praw konsumenta, zasad wolnej konkurencji, jak również dbałość o ekologię. HASCO-LEK poddało się wnikliwej weryfikacji specjalnej kapituły, składającej się z przedstawicieli ZUS, banków, administracji rządowej i samorządowej, kontroli skarbowej i celnej. Oceniano rzetelność i terminowość rozliczeń firmy z dostawcami surowców, towarów i usług oraz uczciwość w wypłacie wynagrodzeń dla pracowników. Istotne było również zaangażowanie firmy w działania na rzecz ochrony środowiska.

Program „Solidna Firma/Biała Lista” powstał w opozycji do wszelkiego rodzaju czarnych list, piętnujących nierzetelnych przedsiębiorców. Promuje uczciwość w kontaktach biznesowych, co korzystnie wpływa na rozwój polskiej gospodarki.

- Cieszymy się, że swoim postępowaniem przyczyniamy się do budowania przedsiębiorczości kraju. Uzyskanie tytułu Solidnej Firmy to nie tylko prestiżowy tytuł, ale przede wszystkim zobowiązanie do dalszego zabiegania o wiarygodność u kontrahentów – mówi dr Stanisław Han, prezes HASCO-LEK S.A.