WSPIERAMY MŁODYCH MEDYKÓW

2004-11-20

HASCO-LEK było sponsorem Konferencji Forum Medicum, która 19 listopada 2004 r. zgromadziła we Wrocławiu 300 osób. W ten sposób firma wspiera młodych farmaceutów i zabiega, aby dobrze wykształcona kadra nie wyjeżdżała z Polski. Konferencja rozpoczęła pięcioletni projekt, którego celem jest pomoc absolwentom uczelni medycznych w znalezieniu pracy w kraju oraz kierowaniu ich drogą zawodową.

- Zdecydowaliśmy się poprzeć działalność stowarzyszenia, ponieważ właśnie z młodą, doskonale wykształconą kadrą wiążemy swoją przyszłość – mówi dr Stanisław Han, prezes HASCO-LEK.

Uczestnicy konferencji odbywającej się we wrocławskim hotelu Mercure mieli okazję poznać profil działalności HASCO-LEK, który szeroko zaprezentowała Barbara Timler, dyrektor ds. jakości. Jej wykład „Praca w firmie farmaceutycznej” wywołał duże zainteresowanie uczestników. Młodzi medycy oblegali także stoisko HASCO-LEK, gdzie dyżurowała osoba z działu kadr. Absolwenci i studenci pytali o możliwość podjęcia praktyk i stażu. Badali również szanse zatrudnienia, sprawdzając, jakie wymagania trzeba spełnić, aby dostać pracę na wybranym stanowisku

Edukacja medyków i farmaceutów w Polsce pochłania ogromne sumy. Niestety, coraz więcej osób z tej grupy wyjeżdża w poszukiwaniu pracy do Europy Zachodniej. Brak możliwości rozwoju zawodowego powoduje, że młodzi ludzie wybierają karierę w zagranicznych firmach. Stowarzyszenie Studentów i Absolwentów Uczelni Medycznych Forum Medicum zamierza temu zapobiec. Organizacja powstała w lutym 2004 r., a jej podstawowym założeniem jest pomoc absolwentom nauk medycznych w budowaniu ścieżki zawodowej, począwszy od przygotowania dokumentów rekrutacyjnych do wyboru miejsca pracy. Stowarzyszenie chce, aby polscy pracodawcy przyjmowali na dwuletnie bezpłatne praktyki młodych medyków jeszcze w trakcie ich studiów, a następnie zatrudniali ich na stałe. Będzie również pozyskiwać fundusze z Unii Europejskiej i od władz miejskich, aby po pierwszym roku praktykanci mogli dostawać niewielkie wynagrodzenie. Jeden z celów to także wskazanie nowych trendów i nisz rynkowych stanowiących potencjalne możliwości dla absolwentów uczelni medycznych.

Projekt spotkał się z szerokim odzewem i poparciem środowiska biznesowego. Patronat honorowy nad konferencją objął minister zdrowia Marek Balicki.