Wspieramy Program Polski Himalaizm Zimowy im. Artura Hajzera

2020-02-05

W czerwcu 2019r. Polski Związek Alpinizmu i Przedsiębiorstwo Produkcji Farmaceutycznej Hasco-Lek S.A., obchodzące jubileusz 35-lecia działalności, podpisali umowę o współpracy w zakresie wsparcia uczestników programu Polski Himalaizm Zimowy im. Artura Hajzera. Powołany w 2010r. program, ma na celu zdobywanie gór w Himalajach i Karakorum oraz eksplorację nieznanych rejonów górskich.

Połączenie sił umożliwia dalszy rozwój programu, w tym szkolenie młodych wspinaczy i organizację wypraw unifikacyjnych, mających na celu wyłonienie kadry na zimową ekspedycję, której celem będzie pierwsze zimowe zdobycie szczytu K2.

Jesteśmy niezwykle dumni, że w roku kiedy Hasco-Lek świętuje jubileusz 35-lecia działalności na rynku farmaceutycznym, mamy okazję oficjalnie ogłosić, że wspieramy program Polskiego Himalaizmu Zimowego im Artura Hajzera. Od dłuższego czasu z podziwem przyglądamy się osiągnięciom polskich himalaistów. Ich zaangażowanie, ponadprzeciętne umiejętności i miłość do gór nie pozostawiała wątpliwości, że w tak szczególnym dla nas momencie, to właśnie z Nimi chcemy współpracować. Zaangażowanie w ten projekt jest też ukłonem w kierunku naszych pracowników, którzy podobnie jak himalaiści, niejednokrotnie stawiają przed sobą niełatwe cele, są zgranym i zdeterminowanym zespołem, a przy tym udowadniają, że niemożliwe jest możliwe.

– podkreśla Agnieszka Han, Wiceprezes PPF Hasco-Lek S.A

Najbliższy rok poświęcimy na wyprawy unifikacyjne i wyjazdy szkoleniowe. Cieszę się niezmiernie, ze współpracy z firmą Hasco-Lek, dzięki której wsparciu możemy rozwijać program, kompleksowo zadbać o formę naszych himalaistów i zainwestować w cały niezwykle wymagający proces ich przygotowań do wypraw. Ponadto współpraca otwiera nam możliwość do  szkolenia młodych, zdolnych wspinaczy, którzy jeszcze nie mają doświadczenia na dużych wysokościach. Zdobyte finansowanie pozwoli nam poszerzyć kadrę himalaistów, którzy docelowo będą mogli pojechać do Pakistanu zimą 2020 roku celem pierwszego zimowego wejścia na ostatni niezdobyty ośmiotysięcznik – K2.

- podkreśla Piotr Tomala, kierownik programu PHZ

Jest nam niezwykle miło, że firma Hasco-Lek zainteresowała się wspinaczką wysokogórską. Historia polskiego himalaizmu jest bardzo bogata w wydarzenia. Mamy nadzieję, że wspólnymi siłami zbudujemy jej ciąg dalszy. Chciałbym zaznaczyć, że dzięki wsparciu firmy Hasco-Lek możliwa jest skuteczna realizacja naszych ambitnych planów związanych z programem PHZ, rozwojem procesu przygotowań do wypraw dotychczasowych himalaistów, ale też przeszkolenie wielu młodych, dobrze zapowiadających się wspinaczy, którzy dziś tworzą Grupę Młodzieżową PZA.

- dodaje Prezes Polskiego Związku Alpinizmu, Piotr Pustelnik

Vratislavia Medica kolejnym partnerem programu

Vratislavia Medica Szpital im. Św. Jana Pawła II to kolejna spółka z Grupy Hasco, która włączyła się we wsparcie uczestników programu Polski Himalaizm Zimowy im. Artura Hajzera. Specjaliści ze Szpitala, który od początku swojego istnienia wspiera sportowców, monitorują stan zdrowia i dbają o sprawność ruchową himalaistów, wykonując m.in. zabiegi z zakresu rehabilitacji i fizjoterapii. W sierpniu 2019 roku odbyły się pierwsze dwie tury badań, w ramach przygotowań do wypraw unifikacyjnych. Podczas nich himalaiści poddali się kilkugodzinnej diagnostyce i przeszli m.in. próby wysiłkowe, densytometrię i analizę układu nerwowo-mięśniowego.

Jestem dumna, że wspierając członków programu Polski Himalaizm Zimowy im. Artura Hajzera przyczynimy się chociaż w niewielkim stopniu do sukcesów, które bez wątpienia czekają na himalaistów podczas kolejnych wypraw. Pragniemy być częścią tak ogromnego przedsięwzięcia, które z pewnością zapisze się na kartach historii polskiego himalaizmu. Współpracując z zespołem medycznym PZA przygotowaliśmy dla himalaistów pakiety zabiegów i badań, niezbędnych przy tego typu wyprawach –

- mówi Anna Rogowska, Prezes Szpitala Vratislavia Medica.

Lhotse Polish Expedition 2019

Pierwszą wyprawą unifikacyjną organizowaną w ramach programu Polski Himalaizm Zimowy im. Artura Hajzera przy wsparciu spółek z Grupy Hasco, była ekspedycja na czwarty co do wysokości szczyt świata -  Lhotse (8516 m n.p.m). W sierpniu 2019r. do Nepalu wyleciała grupa 11 wspinaczy, w składzie: Marcin Kaczkan, Rafał Fronia, Mariusz Grudzień, Oswald Rodrigo Pereira, Wadim Jabłoński, Bartosz Ziemski, Mariusz Lange, Piotr Krzyżowski, Mariusz Hatala, Maciej Kimel i Piotr Hercog.

To pierwsza wspólna wyprawa programu Polski Himalaizm Zimowy im. Artura Hajzera oraz naszej firmy. Od momentu nawiązania współpracy objęliśmy zawodników wybierających się na Lhotse również opieką medyczną. Przeszli cały szereg specjalistycznych badań diagnostycznych w naszym szpitalu Vratislavia Medica. Mamy nadzieję, że dzięki naszym działaniom chociaż w niewielkim stopniu przyczynimy się do sukcesu tej wyprawy

– podkreśla Agnieszka Han, Wiceprezes PPF Hasco-Lek S.A.

Zobacz reportaż z wyprawy - “Lhotse. Góra bezsilności”

Batura Polish Winter Expedition 2020

Batura Sar (7795 m n.p.m) była celem kolejnej wyprawy unifikacyjnej organizowanej w ramach współpracy. Ekspedycja w składzie: Piotr Tomala, Rafał Fronia, Wojciech Flaczyński, Filip Babicz, Mariusz Hatala, Kacper Kłoda, Marco Schwidergall i Oswald Rodrigo Pereira, wyruszyła do Pakistanu w połowie stycznia 2020 roku. Wyprawa, choć nie zakończyła się zdobyciem szczytu, pozwoliła kolejnym członkom szerokiej kadry Programu sprawdzić się w trudnych warunkach wysokogórskich.

„Batura to bardzo ciekawy cel. To wysoki i mało eksplorowany siedmiotysięcznik, który pozwoli nam sprawdzić się na wysokości zbliżonej do ośmiu tysięcy, w trudnych warunkach zimowych” – komentował przed wyprawą Piotr Tomala, kierownik programu Polski Himalaizm Zimowy im. Artura Hajzera.

Droga na K2

Współpraca PPF Hasco-Lek S.A. i szpitala ortopedyczno-rehabilitacyjnego Vratislavia Medica z  Polskim Związkiem Alpinizmu w zakresie wsparcia programu Polski Himalaizm Zimowy im. Artura Hajzera stwarza możliwości szkoleniowe dla młodych wspinaczy i umożliwia organizację kolejnych wypraw unifikacyjnych. Celem Programu jest m.in. eksploracja nieznanych i niezdobytych szczytów – jednym z nich jest K2,  drugi co do wysokości szczyt Ziemi i ostatni niezdobyty zimą ośmiotysięcznik, który od wielu lat jest obiektem zainteresowania himalaistów z całego świata.

Bardzo mocno trzymamy kciuki za uczestników kolejnej wyprawy, którą możemy wspierać w ramach współpracy z Polskim Związkiem Alpinizmu. Mamy nadzieję, że ambitny cel, jaki postawili przed sobą polscy himalaiści, będzie kolejnym krokiem, w drodze do osiągnięcia największego marzenia, jakim jest zdobycie w przyszłym roku szczytu K2.

– podkreśliła przed wyprawą na Batura Sar Agnieszka Han, Wiceprezes Zarządu PPF Hasco-Lek S.A.

Wsparcie pracowników

We wsparcie himalaistów aktywnie włączają się również pracownicy spółek z Grupy Hasco, którzy  nie tylko śledzą kolejne ekspedycje z zapartym tchem, ale i osobiście angażują się w działania związane z Programem. Kilkukrotnie mieli oni okazję spotkać się z himalaistami i wysłuchać opowieści o wyprawach i pasji do gór wysokich.

Dziękujemy za serdeczną gościnę, za to, że nas wysłuchaliście podczas prelekcji, zadawaliście pytania i znaliście odpowiedzi na nasze. Równie serdecznie dziękujemy za wspaniałą opiekę, którą zostaliśmy otoczeni podczas badań. Przez te dwa dni poczuliśmy się u Was jak w domu. Będziemy tu chętnie wracać i opowiadać o kolejnych wyczynach.

– komentowali po jednej z wizyt we Wrocławiu uczestnicy Programu Polski Himalaizm Zimowy im. Artura Hajzera