WSPÓŁPRACA WROCŁAWSKIEJ NAUKI Z BIZNESEM

2009-11-17

- Chcemy rozwijać się poprzez innowacje i jesteśmy zainteresowani technologiami powstającymi na uczelniach – mówi dr Stanisław Han, prezes Hasco-Lek S.A. W ślad za tą deklaracją w dn. 10 listopada 2009 r. została uroczyście podpisana umowa o współpracy pomiędzy firmą Hasco-Lek S.A., Centrum Badawczo-Rozwojowym Novasome a Uniwersytetem Wrocławskim.

Jej celem jest nawiązanie ścisłej współpracy naukowo-gospodarczej pomiędzy uczelnią a obiema spółkami, co umożliwi stworzenie we Wrocławiu centrum innowacyjności w branży chemicznej i biotechnologicznej. Umowa ma połączyć środowisko biznesowe oraz naukowe, a jednocześnie promować ideę przedsiębiorczości i innowacyjności.

Dokument sygnowali podpisami:

• Dr Stanisław Han, prezes Hasco-Lek S.A.
• Gizella Matkowska, wiceprezes Novasome sp. z.o.o.
• Prof. dr hab. Marek Bojarski, rektor Uniwersytetu Wrocławskiego
• Prof. dr hab. Leszek Ciunik, dziekan Wydziału Chemii
• Prof. dr hab. Jacek Otlewski, dziekan Wydziału Biotechnologii.

Umowa ma przyczynić się do zmiany modelu relacji pomiędzy uczelniami a podmiotami gospodarczymi. W Polsce oba te środowiska funkcjonują odrębnie, choć na świecie normą jest ścisła kooperacja, owocująca wspólnymi przedsięwzięciami. Dlatego też zakres współpracy pomiędzy Uniwersytetem Wrocławskim a firmami Hasco-Lek i Novasome przewiduje m.in. wspólne uczestnictwo w programach badawczo-rozwojowych, współpracę w zakresie usług doradztwa technologicznego, upowszechnianie wyników osiągniętych na podstawie prowadzonych prac badawczo-rozwojowych, wspólne działania zmierzającego do wdrożenia w praktyce wyników tych prac, uczestnictwo w konferencjach naukowych, współpracę w zakresie organizacji praktyk studenckich i doktoranckich oraz dostosowania programu edukacyjnego do realiów rynku pracy.

DR STANISŁAW HAN, prezes Hasco-Lek S.A.:

- W dobie gospodarki opartej na wiedzy o sukcesie gospodarczym decydują innowacje wdrożone w przedsiębiorstwach. Dlatego polski przemysł powinien czerpać z najlepszych rozwiązań polskiej nauki. Potrzebna jest zatem współpraca biznesu z uczelniami, które dysponują zapleczem badawczym i śledzą nowe tendencje w sektorze biotech. Na uczelniach często powstają ciekawe projekty, ale bez wsparcia finansowego nie mają szans na wdrożenie. W efekcie ich potencjał pozostaje niewykorzystany. Branża farmaceutyczna, biotechnologiczna i chemiczna potrzebuje naukowców, ich wiedzy, doświadczenia i pomysłów. Ale najpierw musimy dać im impuls do pracy. My dajemy wsparcie w postaci partnerskiej umowy o współpracy z uczelnią, która będzie polegać na integracji procesów badawczych z praktyką gospodarczą.

PROF. DR HAB. LESZEK CIUNIK, dziekan Wydziału Chemii:

To naturalne, że polska firma farmaceutyczna wyraża chęć współpracy z krajowymi ośrodkami naukowymi, czego przykładem jest podpisane niniejszej umowy. Dokument ten świadczy o istotnych zmianach zachodzących zarówno w polskich uczelniach oraz w przemyśle. Jest również miłym prezentem poprzedzającym obchody przypadającego w tym roku 50-lecia Wydziału Biochemii na Uniwersytecie Wrocławskim oraz zbliżającego się 15-lecia Wydziału Chemii.