LEN MIELONY ODTŁUSZCZONY

Suplementy diety Inne 200 g Niestrawność, wzdęcia
Suplementy diety

Wartość odżywcza:

100 g

dzienna porcja

2-3 łyżeczki

(10 – 15 g)

Wartość energetyczna

1291 kJ/311 kcal

129 kJ/31 kcal – 194 kJ/ 47kcal

Tłuszcz

w tym

-        kwasy tłuszczowe nasycone

9 g

 

1,1 g

0,9 g – 1,4 g

 

0,11 g – 0,17 g

Węglowodany

w tym

-        cukry

7 g

 

2 g

0,7 g  – 1,1 g

 

0,2 g – 0,3 g

Błonnik

38 g

3,8 g – 5,7 g

Białko

32 g

3,2 g – 4,8 g

Sól

0,15 g

0,02 g – 0,03 g

 Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Właściwości i zastosowanie:

Len korzystnie wpływa na układ pokarmowy i procesy trawienia. Uzupełnia codzienną dietę w substancje śluzowe o właściwościach powlekających i osłaniających przewód pokarmowy, szczególnie w przypadku nadmiernego wydzielania soku żołądkowego. Polecany jest także osobom ze skłonnością do zaparć i otyłości, ponieważ wspomaga prawidłową perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie.

Len zawiera śluzy, błonnik pokarmowy, białko oraz lignany.

Śluzy pokrywają cienką warstwą błonę śluzową przełyku, żołądka oraz dwunastnicy i stanowią naturalną ochronę przed czynnikami drażniącymi oraz szkodliwym nadmiarem kwasu żołądkowego.

Błonnik pokarmowy lnu pęcznieje w przewodzie pokarmowym, daje uczucie sytości, przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit i ułatwia wypróżnianie.

Białko lnu jest lekkostrawne, łatwo przyswajalne i bogate w aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie potrafi syntetyzować i muszą być dostarczane z pożywieniem.

Lignany mają działanie antyoksydacyjne, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Len mielony zawiera mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lniane, dzięki temu jest mniej kaloryczny i nie ma charakterystycznego oleistego posmaku.

 

 

Sposób użycia:

1 łyżeczkę (5 g) lnu mielonego zalać szklanką gorącej wody lub mleka. Zamieszać i pozostawić do ostygnięcia. Spożywać 2 – 3 razy dziennie przed posiłkami. Można posłodzić lub posolić, dodać jogurt, płatki śniadaniowe, owoce, sok lub miód. Len mielony rozrobiony z niewielką ilością wody można dodawać również do zup, sosów i innych potraw zamiast mąki.

 

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu.

Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia.

Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na siemię lniane.

 

 

Strona którą odwiedzasz korzysta z plików cookies. Ustawienia dotyczące tych plików można zmienić w opcjach przeglądarki używanej do przeglądania Internetu.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o plikach cookies przeczytaj Politykę prywatności.
Jeśli ustawienia cookies nie zostaną zmienione, podczas przeglądania strony informacje automatycznie zapisywane będą w pamięci Twojego urządzenia.